Dagens Nyheter

1 maj 2016

Nyhetsflödet måndag den 2 maj

Veckans viktigaste nyheter från Omni.se

MP:s språkrör beredda att lämna över
● POLITIK Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson meddelade i måndags att de är beredda att lämna över ansvaret för partiledningen till någon annan, om partikongressen så önskar. Både Fridolin och Romson vill dock sitta kvar.
– Vi förstår att många känner sig osäkra, men vi vill ta partiet genom den nystart som behövs, sa Fridolin på en pressträff.
Läs mer om krisen inom MP

Splittrat om språkrören i MP-distrikten
● POLITIK Miljöpartiets distrikt har olika åsikter om huruvida sittande språkrör ska få förnyat förtroende eller bör ersättas av nya krafter. Norrbotten, Stockholm och det egna ungdomsförbundet, Grön Ungdom, meddelade tidigt att de vill ha förnyelse. Bland annat har biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund lyfts som möjliga ersättare. Västerbotten och Östergötland har fortsatt förtroende för Romson och Fridolin.
Läs mer om krisen inom MP

Lavrov varnade Sverige om Natomedlemskap
● INRIKES Tongångarna mellan Ryssland och Sverige har varit kyliga i veckan. I en DN-intervju hotade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov med ”nödvändiga militärtekniska åtgärder” vid ett svenskt Natomedlemskap. Uttalandet fördömdes av flera svenska politiker, bland annat försvarsministern.
– Helt oacceptabelt och omotiverat, sa Peter Hultqvist (S) till DN.
Läs mer om Rysslands militäraktiviteter

13 döda i helikopterkrasch i Norge
● UTRIKES En helikopter på väg från en oljeplattform i Nordsjön kraschade i närheten av Bergen i Norge i fredags. Samtliga 13 ombord, elva norrmän, en britt och en italienare, dog.
– Det här är en sorglig dag för alla som som arbetar inom olje- och gasindustrin, men också för hela det norska samhället, sa Norges statsminister Erna Solberg vid en pressträff.
Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart.
Läs mer om helikopterkraschen i Norge

Pentagon: Sjukhusattacken var inte ett krigsbrott
● UTRIKES Den amerikanska bombräd som förstörde en läkarmottagning i Kunduz i norra Afghanistan i oktober, och som dödade 42 människor, var inte ett krigsbrott. Det hävdade USA:s försvarshögkvarter Pentagon i veckan.
Anhöriga protesterade mot att en brottsutredning inte ska inledas.
– Det är oacceptabelt, sa 27-årige Hamdullah, som förlorade en släkting.
Läs mer om kriget i Afghanistan

Löfven i KU-förhör om Romsons titel
● POLITIK Stefan Löfven fick på torsdagen svara på Konstitutionsutskottets frågor om bland annat varför Åsa Romson (MP) utnämnts till vice statsminister, trots att det inte är hon som tar över om Löfven inte kan tjänstgöra. Statsministern förklarade sig med att ”alla känner till” att det är statsrådet med mest tjänstgöringstid – i det här fallet utrikesminister Margot Wallström – som tar över om det behövs.
– Det är ingen medveten mörkning, sa han.
Läs mer om KU-förhöret med Löfven


Italien vill kontrollera flyktingar till havs
● UTRIKES Flyktvägen mellan Turkiet och Grekland har täppts till och Italien oroar sig för att de ska bli nästa stora ankomstland för flyktingar och migranter. Landets inrikesminister Angelino Alfano föreslog i veckan att kontrollen av människor ska ske redan till havs. Migranterna ska fotograferas och de som inte har skäl för asyl ska skickas tillbaka direkt.
Läs mer om flyktingkatastrofen

Terrormisstänkt kan avtjäna straffet i Sverige
● INRIKES 23-årige Osama Krayem, som misstänks ha varit inblandad i terrordåden i Paris och Bryssel, vill avtjäna sitt straff i ett svenskt fängelse om han döms, enligt uppgifter till SR Ekot. Och han kan få sin vilja igenom. Ett EU-beslut som togs förra året gör det lättare för svenskar som dömts för brott utomlands att få avtjäna sina straff i Sverige.
Läs mer om Osama Krayem

Apple tappade intäkter för första gången på 13 år
● INRIKES Apple redovisade ett vinsttapp på 22,5 procent för det andra kvartalet. Iphoneförsäljningen minskade för första gången någonsin. Det är första gången man tappar intäkter sedan 2003, enligt Wall Street Journal. Aktien rasade med 8 procent efter beskedet, men bolaget planerar ändå att höja utdelningen till aktieägarna.
Läs mer Apple kris

Skandalscener avbröt match på Gamla Ullevi
● SPORT Stormatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF fick avbrytas efter skandalscener på Gamla Ullevi. Malmöspelaren Tobias Sana fick ett knallskott kastat mot sig och svarade med att slunga en hörnflagga mot publiken. Mitt i turbulensen stormade Frölundas guldhjälte, ishockeyspelaren Mats Rosseli Olsen, planen. En 28-årig man som misstänkts ha kastat knallskottet har fått 2,5 års tillträdesförbud.
Läs mer om publikskandalen på Gamla Ullevi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar