Dagens Nyheter

9 maj 2016

Nyhetsflödet måndag den 9 maj

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Trump herre på täppan när rivalerna hoppat av
● UTRIKES Efter primärvalet i Indiana i veckan valde både Ted Cruz och John Kasich att ge upp kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat – och lämnar därmed fältet fritt för Donald Trump.
I en analys skriver Financial Times Philip Stephens att Trump som president vore en mardröm för USA.
”Han är inte konservativ, inte ens en republikan. Han blandar vänsterekonomisk populism med en ovanligt ful högernationalism. Och hans utrikespolitik kan bäst beskrivas som krigisk isolationism.”
Läs mer om presidentvalet i USA

MP:s kris fördjupas – ödestimme närmar sig
● POLITIK Miljöpartiets kris fortsätter. I en ny Sifomätning noterar partiet sin lägsta siffra på tio år och är med 4,3 procent nu, tillsammans med KD, minst av riksdagspartierna. Samtidigt uppger källor för SVT att partiets valberedning vill peta språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin vid nästa helgs kongress. En uppgift som valberedningen avfärdar och Fridolin benämner som ”mycket snack och mycket rykten”.
Läs mer om krisen inom MP

Mona Sahlin avgick efter felaktigt löneintyg
● INRIKES Mona Sahlin avgick som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon lämnat felaktiga uppgifter i ett löneintyg för en före detta livvakt när denne skulle köpa en bostad i Saltsjöbaden. I stället för den korrekta lönen på 43 000 kronor stod det i intyget att livvakten tjänade 60 000 kronor, plus ytterligare 60 000 kronor som säkerhetssamordnare för henne personligen. Åklagare har inlett en förundersökning om osant intygande, alternativt grovt osant intygande, mot Sahlin.
Läs mer om Mona Sahlins felaktiga intyg

Massevakuering när brand härjar i Kanadas skogar
● UTRIKES Den stora skogsbranden i Alberta i Kanada fortsätter att växa. På lördagskvällen beräknades den ha en storlek på 300 000 hektar och fler än 80 000 människor har evakuerats från Fort McMurray. Enligt myndigheterna kommer det ta månader att släcka elden. Samtidigt har oljeproduktionen drabbats hårt. Ungefär en tredjedel av produktionen har stängts ner på grund av branden.
Läs mer om skogsbranden i Fort McMurray

Vapenvila i Aleppo – men oklart om fredssamtal
● UTRIKES En tillfällig vapenvila på totalt tre dygn gav någon slags andningspaus i den sargade syriska staden Aleppo. Efter två veckors intensiva strider där 300 civila dödats kunde en del familjer återvända och en del skolor hålla öppet. Åtgärden är en del av internationella ansträngningar att få fart i fredssamtalen. Samtidigt har striderna fortsatt i Aleppos närområden.
Läs mer om Syrienkriget

Turkiets premiärminister avgår efter maktstrid
● UTRIKES Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu avgår vid AKP:s extrainsatta kongress i maj. Avhoppet ses som en konsekvens av en utdragen osämja med president Recep Tayyip Erdogan, som har velat utvidga sin makt. Från EU-perspektiv väcks en oro över vilka komplikationer det kan innebära för flyktingavtalet som slutits med Turkiet. Erdogan har redan markerat mot EU:s krav på ändrade anti-terrorlagar.
– Ursäkta mig, men vi ska gå vår väg och ni kan gå er egen, sa Erdogan.
Läs mer om maktstriden i Turkiet

Cellprover analyserades fel – tusentals måste göras om
● INRIKES Ett stort antal cellprover från kvinnor i Norrbottens län har analyserats felaktigt. Totalt har 20 personer drabbats av cellförändringar som kräver behandling, trots att de fått beskedet att så inte var fallet. En av dem har utvecklat livmoderhalscancer. Nu ska 7 200 prover kontrolleras på nytt. Landstinget och diagnostikföretaget Unilabs har gjort en lex Maria-anmälan. Enligt landstinget ska felet ha uppstått på grund av en enskild medarbetare.
Läs mer om de felanalyserade cellproven

Olle Ljungström är död
● KULTUR Artisten Olle Ljungström dog i veckan, 54 år gammal. Ljungström hade på senare år kämpat med hälsan och inför sin medverkan i tv-programmet ”Så mycket bättre” drabbades han av en stroke. Det var också i programmet han fick ett nytt folkligt genomslag som musiker och artist.
– Det är jättestor skillnad. Nu är jag en kändis, sa han efteråt.
”Med sina helt unika texter skrev han för evigt om det svenska popspråket”, konstaterade Nöjesbladets Håkan Steen.
Läs mer om Olle Ljungströms bortgång

Leicester gjorde det omöjliga – vann PL mot alla odds
● SPORT  Inför säsongen var oddsen på att det tippade bottenlaget Leicester skulle vinna Premier League 5 000 mot 1. Men Claudio Rainieris mannar började rada upp segrar – och med två matcher kvar säkrade de i måndags den historiska titeln.
– Ingen kunde någonsin tro att vi skulle kunna göra det här, sa Ranieri när laget på lördagen fick lyfta bucklan.
Läs mer om Premier League-säsongen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar