Dagens Nyheter

11 maj 2016

Nyhetsflödet onsdag den 11 maj

SVT borde visa terrorfilmen
- Erik Helmersson i Dagens Nyheter - "SVT har medfinansierat "Watching the moon at night" men vill inte visa den. Är det för att den kopplar ihop antisemitism, jihadism och terror? undrar Erik Helmerson.
   En algerisk aktivist vars familj slaktades. Föräldrarna till en svensk 22-åring som slutade sina dagar i en explosion på Bali. En fäktare som tränat för OS i München men som tvingades fly för sitt liv medan lagkamraterna mördades.
   Alla är de terrorns indirekta offer, alla har de sett sina närmaste få sina liv stulna i politiska syften. Alla kommer de till tals i en ny svensk dokumentärfilm, ”Watching the moon at night” av Joanna Helander och Bo Persson.
   De anhörigas röster ackompanjeras av historiker, filosofer och författare med terrorism som specialitet. Några av dem resonerar kring terrorns antisemitiska drag, hur den ofta riktas mot judiska mål. Är detta kontroversiellt? Nej, det borde stå klart för alla att så är fallet. Både i Paris och Köpenhamn har terrordåd nyligen riktats mot människor vars enda ”förbrytelse” varit deras judiskhet."

Överläkare: Chakra som vetenskap är nonsens
- Världen idag - "Sjukdom beror på obalans i chakran, hävdar Danderyds sjukhus men möter nu stark kritik. – Aningslöst eller direkt vilseledande, säger Tomas Seidal, överläkare och docent i Halmstad.      
   Världen idag kunde i onsdags berätta om den Medicinska Yogan som praktiseras på Danderyds Sjukhus (DS). I en presentation av den yogiska filosofin skriver sjukhuset att ”kroppen är uppdelad i olika energicentra, så kallade Chakran”. Vid sjukdom är det obalans i något av dessa chakra”.
– Det här bygger inte på vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket är sjukvårdens uppdrag, utan på en religion och en trosinriktning, understryker Johan Semby, överläkare i region Halland och ordförande för Kristna läkare och medicinstudenter."
 
Uten pinsen – ingen kirke
Professor ved MF, Terje Hegertun mener pinsen er en undervurdert høytid. Uten pinsen ville det neppe vært noen kirke, mener han.
   Første pinsedag kom Jesus igjen. Ikke som kjøtt og blod, men som nærvær i form av Den hellige ånd. Hegertun forteller at dette nærværet var og er forutsetningen for Guds kirkes utbredelse på jorden.
   – Hva ville kirken vært uten pinse? Den ville ikke vært kirke i det hele tatt. Det nye testamentet forteller at Jesu venner befant seg bak lukkede dører. De var fylt av frykt og redsel. Det fremstår et helt annet bilde av dem etter erfaringen de gjorde på pinsedag, sier han.
Les mer i Korsets Seier HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar