Dagens Nyheter

8 juni 2012

Nyhetsflödet fredag 8/6

Avsluta i kyrkan okej - utan bön Dagen - "Varför är skolavslutning i kyrkan så farlig? undrade en besviken förälder i lokaltidningen i Broby. Och kyrkan fick tårögda vädjanden om att traditionen skulle vara kvar. - Det är fascinerande att känslan för kyrkan finns så starkt i folksjälen trots all sekularisering, säger komminister Dan Sarkar i Broby."

Avslutning i kyrkan är både välkommet och ofarligt
- Tuve Skånberg på Claphaminstitutet - "Faktum är att majoriteten av föräldrar och elever, oavsett tro och ursprung, inte ser något konstigt i att fira skolavslutningar i kyrkan. Det är utan tvekan ett problem och en debatt som existerar ovanför deras huvuden och engagerar diverse proffstyckare från alla håll. I debatten är det tydligt att religionsföraktet sällan har varit så utbrett och ökad sekularisering verkar vara den självklara lösningen på en mängd samhällsproblem. Ingenting verkar dessutom vara så farligt som att bevara våra egna kristna traditioner."

Skolavslutning i kyrkan
- Skolverkets hemsida under avdelningen Lagar & Regler - "Det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse. Däremot går det bra att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Den är sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion."

”Kyrkavslutning olämplig”
- Svenska Dagbladet - "Det är olämpligt att hålla skolavslutning i kyrkan, anser Diskrimineringsombudsmannen, DO. Att sjunga Den blomstertid nu kommer är inte heller okej. Elever som inte är kristna riskerar att känna sig uteslutna från ceremonin."

Skollag fortsätter uppröra kyrkorna
- Svenska Dagbladet - "Debatten om skolavslutningar i kyrkor tar nu ny fart. Inga religiösa inslag får förekomma under avslutningen enligt skollagen, men kyrkoherde Ann-Louise Trulsson kommer ändå säga ”Gud välsigne er”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar