Dagens Nyheter

10 juni 2012

Nyhetslödet söndag 10/6

Loj teologi gör att folk konverterar
- Anna Sophia Bonde i Kyrkans Tidning - "Charlotta växte upp i en ”vanlig” svenskkyrklig, halvsekulariserad miljö. Hon beskriver sin ungdoms kontakt med Svenska kyrkan som en besvikelse. Då hon ställde frågor fick hon till svar att det är ”helt normalt” att tvivla, att det är ”sunt” och ”nyttigt” men sedan kom det liksom inte längre. Den bärande pelaren, som Charlotta uppfattade det, i den svenskkyrkliga teologin var att man skulle vara snäll.
Efter några års uttalad ateism började hon orientera sig mot katolska kyrkan och fann där stringens, ordning, ordentliga svar på alla tänkbara sorters frågor.
Som lundabo kommer jag ständigt i kontakt med konvertiter som Charlotta. Ibland tycker jag att de finns överallt. Smarta, eftertänksamma människor som velat ha riktiga svar på sina frågor och som plötsligt börjat ana att riktig ondska faktiskt existerar, inte bara som ett fenomen skilt från dem själva, utan som ett allvarligt problem i vilket de själva har del
."

Motstånd grundas på religionshat
- Bitte Assarmo i Världen idag: "Nu är det skolavslutningstider igen och därmed också tid för den årligen återkommande diskussionen om skolavslutningarnas vara eller icke vara – i kyrkorna. En mångårig tradition, sedan den tid då kyrkan inte bara var generellt andligt viktig för svenskarna utan också den största och mest lämpliga lokalen för sammankomster av olika slag. Och en nagel i ögat på det samhälle som kallar sig modernt och upplyst och som har bestämt sig för att kyrkan är en otäck plats med ett budskap som kan skada stackars oskyldiga barn."

Skolverket förvirrar rektorerna
- Tuve Skånberg i Dagen - "Om Skolverket fortsätter att förvirra landets rektorer är vi beredda att ändra skollagen, skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
I Dagen den 5 juni kunde vi läsa om hur kyrkan och skolan i Broby tillsammans beslutat att bryta traditionen om att ha skolavslutning i kyrkan. Det är tråkigt då många föräldrar och elever, precis som artikeln visar, önskar bevara en vacker och för många högtidlig tradition. Det är också tråkigt att Skolverket genom sina riktlinjer skrämmer upp rektorer och kyrkor i onödan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar