Dagens Nyheter

19 juni 2012

Nyhetsflödet tisdag 19/6

Nya attacker mot kyrkor i Nigeria
- Dagen - "Fem bombattacker mot kyrkor dödade minst sju människor i Nigeria i dag. Många fler har skadats. Bland dödsoffren finns även flera barn."

Som jag vill – eller som Gud vill?
- Stefan Swärd i Världen idag - "Att ha Bibeln som vägledning för hur vi ska leva som kristna när det gäller samlevnad är inte längre självklart. Och vad Gud tycker, att leva ett liv som behagar Gud, tycks vara en fråga som har kommit på undantag – att jag ska få leva mitt liv som jag vill är den bärande idén. Var finns respekten för Guds helighet?
Det här skapar ett problem i ekumeniken och kristet samarbete när vi inte alls är överens om hur man lever som kristen. Det tar vi fasta på i Svenska Evangeliska Alliansen där vi samlas kring gemensamma övertygelser om både lära och liv. Man bör också tänka på att två av de fyra kyrkofamiljerna inom Sveriges Kristna Råd är den katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna. Där har inte sexuella revolutionen fått något genomslag varken när det gäller lära eller normbildning.
Den tystnad som råder både från vissa kristna ledare och vissa samfund kring sexuella revolutionens agenda – är uttryck för en kyrka där tidsanpassningen har blivit den högsta normen."

Kyrkan får inte bli en anonym tråk-aula
- Kyrkans Tidning - "Varför är det skolavslutningar i kyrkan alls? Ja, lokalen är ofta stor och ljudanläggningen fungerar, det är en fest i livet. Men ligger verkligen bollen hos Svenska kyrkan?
Från kyrkokansliet är det ett tydligt budskap – det är inte vi som får skit för att skolan är hos oss, det är det skolan som får. Visst är debatten het varje år, men förväntar sig besökaren att prästen ska vara tyst? Om hen inte är det, vad händer då? Jo, rektor eller klassföreståndaren får ta samtalet igen om hur o-trevligt det är att få höra om Guds kärlek och förväntningar.
"

Katoliker på väg till ”Jerusalem”
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Pastor Ulf Ekman överraskade nyligen med att tala om behovet av biskopsämbetet, som viktigt för den kristna församlingens inre stadga och sammanhållning. Enligt Ulf Ekman syftade Jesus till ett personligt uppdrag när han talade om att ”på denna klippa skall jag bygga min församling” (Matt 16:18).
Lärjungen Petrus skulle alltså representera ”klippan”. Jag tror att det var bekännelseorden om Jesus som Guds son, som var och är grunden för hela den kristna församlingens existens.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar