Dagens Nyheter

22 juli 2016

Nyhetsflödet fredag den 22 juli

Om kön inte finns – varför kvotera?
- Olof Edsinger i Göteborgs-posten - "Den queerinspirerade kritiken av tvåkönsnormen är en återvändsgränd. Hur ska vi kunna jobba mot diskriminering om vi inte längre kan beskriva oss som kvinnor och män, skriver bland andra Olof Edsinger.
   Det har knappast undgått någon inom svensk förskola och skola att det är normkritiken som är det stora nya i Sveriges skolväsende. Den form av normkritik som vi möter hos aktörer som RFSL och RFSU har sina ideologiska rötter inom queer-rörelsen. Den betraktar könet och identiteten som något flytande, och motsätter sig allt tal om normalt och onormalt. Inte minst den så kallade tvåkönsnormen – att huvuddelen av mänskligheten kan delas in i två kön – utsätts för hårdföra angrepp.
   I DO:s dokument Lika rättigheter i förskolan får vi exempelvis ta del av tips och råd kring hur man som förskolepedagog ska undvika att upprätthålla och befästa tvåkönsnormen bland barnen. Till förslagen hör sådant som att se till att det finns könsneutrala toaletter så att barnen inte måste välja mellan flick- och pojktoaletten."
Läs mer HÄR.

Besiktiga ert äktenskap under semestern
- Alf B Svensson i Dagen - "När besiktigade ni ert äktenskap sist?
Att regelbundet besiktiga bilen är en god investering. Vi upptäcker och kan åtgärda brister och fel som annars kunde sluta med en olycka eller en omfattande och dyr reparation. Att regelbundet besiktiga sitt äktenskap för att se på vilka punkter det också behöver service är en ännu bättre framtidsinvestering. När besiktigade ni ert äktenskap sist? De gånger ni under ett gräl påpekar alla felen hos varandra är inte en kontrollbesiktning.
   När vi köpt en ny bil behöver vi inte besiktiga den under de första åren. I en kärleksrelation är det tvärt om. Risken att det uppstår problem är störst under de första åren, i synnerhet om vi då också fått barn. Då behöver vi besiktiga vår relation flera gånger varje år. Om vi tar tag i problemen i tid räcker det ofta med en mindre service."
Läs om hur ni besiktigar ert äktenskap HÄR.


Att vandra tillsammans med Ordet
 - Anna Sophia Bonde i Dagen - "Då sipprar glädjen in i mitt studium och vidare.
´Led min vandring efter dina bud, den stigen går jag med glädje´, läser vi i veckans psaltarpsalm. Att det är just nr 119 ger en viktig nyckel till frågan om vad som är Andlig klarsyn och hur man skaffar sig sådan. Ps 119, en av de längsta, handlar om Ordet och psalmistens kärlek till Ordet. Ordet har för honom blivit det korrektiv med vilket han jämför sina handlingar och sina motiv, ja också sitt hjärta.
   Det är förstås fullt möjligt att läsa Bibeln på andra sätt. Man kan vara religionshistoriskt intresserad. Man kan vara ute efter att sätta dit förment självgoda kristna. Man kan vara en sökare, nyfiken på haussen kring Jesus. Strängt taget är det omöjligt för människan att, på egen hand, läsa ”rätt”. Men när den Helige Ande kommer till läsarens hjälp – då blir det omöjliga plötsligt möjligt. Då sipprar glädjen in i mitt studium och vidare, in i mitt hjärta och hela mitt liv. Glädje: inte för att jag som genom ett trollslag förstår allt eller uppskattar allt, men för att jag börjar ana att den store Författaren är intresserad av just mig och att Hans text angår mig, här och nu."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar