Dagens Nyheter

23 juli 2016

Nyhetsflödet lördag den 23 juli

Putin begränsar religionsfriheten
- Lars Liljesvärd i Hemmets Vän - "Putin, Duman och den ryska regimen har valt att falla tillbaka i gamla mönster och sätta den stora ryska björnen i en vagn som rullar i samma gamla hjulspår som man rullade i under sovjettiden.Christianity Today skriver den 8 juli att ”Den ryska nationalismen fortfarande är hårt knuten till den ryska ortodoxa kyrkan” och citerar sedan David Aikman, historieprofessor och expert på internationella relationer: ”Allt som underminerar den utvecklingen [nationalismen] upplevs som ett verkligt hot, vare sig det är evan­gelikala missionärer eller någonting annat [som hotar den].
   ”Det finns en andlig makt bakom detta. Förföljelse kommer aldrig utan anledning. Den onde vill inget annat än att sluka och förgöra de kristna på vår jord. Det amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Centre har nyligen utkommit med en rapport där man poängterar att de flesta länder i världen har någon form av statliga restriktioner kring tro och religion. Svår förföljelse är konsekvensen av detta och kan innebära mord, fångenskap och slavliknande förhållanden. Förföljelsen kan komma från statligt håll, från civilsamhället eller den dominerande religionen i samhället."
Läs mer HÄR.

Breivik: Jag är inte och har aldrig varit kristen
-  Jacob Zetterman i Dagen "Jesus är patetisk" skriver den norska terroristen i ett brev, där han berättar att han ber till asaguden Oden.
   Han pekas ofta ut som en kristen terrorist, gärna i kontrast mot allt våld som sker i islams namn. Men när Anders Behring Breivik, från sin fängelsecell, själv redogör för sin religiösa hemvist är det inte Jesus eller kyrkan han vänder sig till. Snarare ser han sig som en asatroende. När han ber är det inte till Jesus, utan det är till den fornnordiske krigsguden Oden han vänder sig för att känna stöd och trygghet."
Läs mer HÄR.

Vill skrota monarkin och byta flagga
- Inblick - "Joar Forsell, valberedningens föreslag till ny ordförande för ungliberalerna i höst, vill skrota monarkin och byta ut den svenska flaggan.
   – Jag tillhör dem som vill avskaffa kungahuset och monarkin, och att representationen tas över av andra befintliga roller, säger han och föreslår på sikt tre kronor istället för korset i flaggan.
   Två tredjedelar av det svenska folket vill behålla monarkin. Och mindre än en fjärdedel vill att Sverige blir republik. Ändå driver tongivande ungliberaler – utifrån just demokratisynpunkt – kravet att Sverige ska avskaffa kungahuset och även byta ut den svenska flaggan.
– Demokrati handlar inte bara om vad majoriteten vill, utan måste även utgå från vissa principer."
 Läs mer HÄR.

Idealet og virkeligheten
- Fra Jostein Nielses blogg - Etter å ha opplevd motstand fra ”sine egne” i hver eneste by, kom Paulus og Silas til Berøa. Også der fulgte de ”tradisjonen” med først å oppsøke synagogen og forkynne der: "Jødene der hadde et edlere sinnelag enn de i Tessalonika" (Apg 17:11a)
   Det er morsomt å se på begrepet ”edlere sinnelag” som kommer fra den greske ordstammen: εὐγενής (eugenes – sammensatt av ”god” og ”født/gen”). Hva var den holdningen som fikk Lukas til å konkludere med at disse jødene var ”godt født”?
   Ganske enkelt det faktum at ”de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte.” Idealet for en god jøde var nettopp ”åpenhet mot Ordet” og gransking av skriftene for der å finne ut om en lære var fra Gud."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar