Dagens Nyheter

4 juli 2016

Nyhetsflödet måndag den 4 juli

Veckans viktigaste nyheteter från Omni

Beskedet: Grönt ljus att sälja brunkol – uppror i MP
● POLITIK Regeringen säger ja till Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten till tjeckiska EPH. Affären är både ”strategiskt och ekonomiskt” motiverad, sa näringsminister Mikael Damberg (S) på en pressträff. Kritiken – inte minst inom regeringspartiet MP – lät inte vänta på sig.
– Det är en allvarlig katastrof för klimatet, där vi nu förlorar det globala ledarskapet, sa riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP).
Läs mer om Vattenfalls brunkol

Boris Johnson chockade britterna: Kandiderar inte

● UTRIKES Den tidigare Londonborgmästaren Boris Johnson var toppnamnet som många trodde skulle försöka ta över Torypartiet och bli premiärminister efter David Cameron. På torsdagen ställdes allt på ända när Johnson kallade till presskonferens och meddelade att han inte kandiderar. Beskedet kom efter att justitieministern Michael Gove oväntat gått ut och meddelat att han ställer upp, något som av både politiker och analytiker beskrevs som ”en kniv i ryggen”.
Läs mer om brexit och Storbritanniens framtid

Blodiga terrordåd i Istanbul, Dhaka och Bagdad
● UTRIKES Flera blodiga terrordåd har skakat världen den gångna veckan. På tisdagskvällen utförde tre män ett självmordsdåd på Atatürkflygplatsen i Istanbul och dödade 45 människor. Enligt Turkiet pekar bevisen mot IS. På torsdagen tog beväpnade gärningsmän gisslan på en restaurang i Bangladeshs huvudstad Dhaka och högg ihjäl minst 20 människor, samtliga utlänningar. Även poliser dödades. På söndagen dödades minst 125 människor i ett IS-dåd i Bagdad i Irak, det blodigaste hittills i år i staden.
Läs mer om dåden på Atatürkflygplatsen, i Dhaka och i Irak

Novus: KD långt under riksdagsspärren
● POLITIK På söndagen fick Kristdemokraterna en trist start på Almedalsveckan. Partiet backade till strax över tre procent, den lägsta nivån sedan 2010, i svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största mätningarna i juni som Novus gör för Ekot. Inte heller Gustav Fridolin hade siffrorna med sig. På lördagen visade DN/Ipsos mätning att förtroendet för MP-språkröret rasat. Tappet från 26 procent i december till 20 procent var det största bland samtliga partiledare.
Läs mer om opinionsmätningar

Almedalsveckan i gång – Björklund varnar för brexit
● POLITIK I dag startar politikerveckan i Visby och första dagen är i år vigd åt Liberalerna. L-ledaren Jan Björklund, som håller tal i kväll, presenterar åtta förslag för ett starkare EU, bland annat att Sverige ska gå med i EU:s finanspakt och bankunionen. Han varnar för konsekvenserna av brexit.
– Risken är att det som hänt i Storbritannien triggar fler länder att göra samma sak och att vårt samarbete i Europa då hotas.
Följ Omnis bevakning hela Almedalsveckan 2016

Fem anmälningar om våldtäkter på Bråvalla
● INRIKES Polisen har fått in fem anmälningar om våldtäkter under Bråvallafestivalen i Norrköping, som inleddes i torsdags. Från Karlstadsfestivalen Putte i Parken har över 20 ofredanden rapporterats. Flickor berättar att de omringats av killar som tafsat. Den yngsta flickan var bara 12 år gammal.
Läs mer om festivalövergreppen

Zlatan klar för Manchester United
● SPORT Till slut kom beskedet att Zlatan Ibrahimovic spelar i den engelska ligan nästa säsong. SVT:s Johanna Frändén säger att Zlatan fortsatt att prestera bra på klubbnivå men att insatsen nu är högre.
– Han kommer i ganska sen ålder till en ganska stor klubb som varit lite på dekis de senaste åren.
Läs mer om Zlatans framtid

Isländska sagan: Lagerbäcks krigare skriver historia
● SPORT Det var en bragd bara att ta sig till fotbolls-EM. Men Lars Lagerbäcks isländska saga fortsatte. Med en krigaranda och långa inkast tog de sig vidare från gruppen utan att förlora en match. I åttondelsfinalen skickade de hem Englands miljonstinna stjärnor och på söndagskvällen väntar värdnationen Frankrike.
”Jag blir inte överraskad om vi får en skräll till”, skriver Sportbladets Robert Laul inför matchen.
Läs mer om fotbolls-EM i Frankrike

Presidentvalet i Österrike ogiltigförklarades
● UTRIKES Presidentvalet i Österrike ogiltigförklaras efter anklagelser om felaktigheter, bland annat att tiotusentals poströster räknats tidigare än vad valreglerna tillåter. Det ger den högerpopulistiske kandidaten Norbert Hofer en ny chans att erövra makten. I presidentvalet den 22 maj vann miljöpartisten Alexander Van der Bellen med knapp majoritet.
Läs mer om presidentvalet i Österrike

Efter olyckan: Södertäljebron stängs av hela sommaren

● INRIKES Långtradarolyckan på Södertäljebron orsakade milslånga köer på E4:an och frustrerade midsommarfirare. Trafikverket kritiserades och experter talade om Sveriges sårbarhet. I fredags meddelade Trafikverket att skadorna var allvarligare än man först trott och att bron stängs av åtminstone till mitten av augusti.
Läs mer om sommartrafiken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar