Dagens Nyheter

13 juli 2016

Nyhetsflödet onsdag den 13 jul

En ny Jesusmanifestation för Sverige
- Världen idag - "Att söka Gud, är alltid nyckeln till nationers räddning, skriver pastorsparet Carolina och Lennart Torebring här och uppmanar till en kraftfull allkristen uppslutning på Friends Arena tre dagar i oktober. ”Vi kan inte annat än beundra ett sådant tilltag och tänka på vad som skulle hända om vi alla tillsammans som Kristi kropp i Sverige skulle fylla Friends Arena”, skriver de vidare.
   Midnattstimmen är slagen för vårt älskade land Sverige. Det börjar bli trångt i åsiktskorridoren samtidigt som,  i dessa dagar,  religionsfriheten är allvarligt hotad genom nya förslag som bearbetas i Sveriges riksdag. Rätten till att ge våra barn en kristen fostran är i farozonen och könsneutraliseringen är på stark framfart och redan etablerad som  "sanning" på landets högskolor. Humanisterna tar allt högre ton och menar att vårt land inte längre har en tro på Gud, vilket de anser vara en förlegad tanke som skrotats för länge sedan."
Läs ner HÄR.

Sexualitet som tar Guds plats
- Dagen - "Det måste vara okej att avstå från medverkan i Pridefestivalen, utan att behöva höra att man därmed förnekar människovärdet. Det skriver prästen Anna Sophia Bonde.
   Talespersonerna för Öppna kristdemokrater, Anne-Sophie Sri Wong och Maria Hansson Nielsen, listar några anledningar till att det enligt deras förmenande är rätt av KD-ledaren Ebba Busch Thor att gå i Prideparaden (Dagen 5 juli) . Som exempel på ”gemensamma utgångspunkter” mellan KD och HBTQ-rörelsen nämner de den gyllene regeln och respekten för alla människors lika värde.
   Jag är, som så ofta i den här debatten, tveksam till det sättet att resonera. Det är väldigt ofta som HBTQ-rörelsen använder begreppet ”alla människors lika värde” som tillhygge mot dem som, likt mig, inte tycker att Ebba Busch Thor valt rätt. I praktiken handlar det därför inte i första hand om ett aktivt val, att visa sitt stöd för en behjärtansvärd sak, utan om att det är snudd på politiskt omöjligt i Sverige i dag att inte gå med paraden."
Läs mer HÄR.


Bibelens eget bibelsyn
- Arnfinn Clementsen i Dagen.no -
Bibelen er både guddommelig og ­menneskelig. Den er guddommelig i innhold, men i skrivestil og uttrykksmåte er den forskjellig fra forfatter til forfatter.
   Mange av de debatter som kommer opp i «den kristne verden», både i kirker og i media, handler egentlig om bibelsyn. Som ung og nyfrelst lærte jeg at pinsebevegelsen hadde et fundamentalistisk bibelsyn, eller et konservativt bibelsyn.
   Fundamentalistisk er et ord vi helst unngår i vår tid da det får tankene til å gå i retning av ekstreme holdninger og religiøse sekter. Konservativt er også et ord med en viss bismak i den offentlige debatt, men det uttrykker troen på at Bibelen som Guds ufeilbarlige ord. På den andre siden har vi et liberalt bibelsyn hvor en egentlig tiltar seg retten til å endre betydningen av bibelord i takt med tid og kultur. Men egentlig har Bibelen sitt eget bibelsyn.
   Bibelen er både guddommelig og menneskelig. Den er guddommelig i innhold, men i skrivestil og uttrykksmåte er den forskjellig fra forfatter til forfatter. «De hellige Guds menn skrev drevet (inspirert) av Den Hellige Ånd», sier Bibelen (2.Pet 1:19)
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar