Dagens Nyheter

18 juli 2016

Nyhetsflödet måndag den 18 juli

Veckans nyheter från Omni

Tusentals fängslade efter kuppförsök i Turkiet
● UTRIKES Delar av den turkiska militären inledde i fredags ett kuppförsök. Sedan följde ett kaotiskt dygn. När oroligheterna lagt sig hade 265 människor dödats och 6 000 gripits.
Två förklaringar har getts till varför kuppförsöket inte lyckades: att stora delar av militären inte deltog och det folkliga engagemanget.
– Händelserna visar att många människor som inte är AKP-supportrar stod upp för demokratiska värderingar, sa Erol Önderoglu från Reportrar utan gränser i Turkiet.
Läs mer om kuppförsöket i Turkiet

Turkiet vid vägskäl – experter varnar för efterspelet
● UTRIKES Efterspelet till kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan riskerar att inkludera mobbstyre, i stället för lag och ordning. Det skriver The Guardians Ranj Alaaldin i en analys.
Turkietkännaren Helin Sahin säger till SvD att hon tror att Erdogan kommer att använda kuppförsöket för att göra sig av med anhängare till Gülenrörelsen, som har anklagats av regeringen för att stå bakom händelserna.
Läs mer om kuppförsöket i Turkiet

Lastbil körde in i folkmassa – minst 84 dödade
● UTRIKES När fyrverkerierna tystnat under det franska nationaldagsfirandet förvandlades strandpromenaden i Nice till ett blodbad. En gärningsman dödade 84 människor, varav många barn, när han körde en lastbil genom folkmassan. I nuläget är tillståndet kritiskt för 18 personer.
Inrikesminister Bernard Cazeneuve uppmanar ”patriotiska fransmän” att ansluta sig till militärens reservstyrkor för att öka säkerheten i landet.
Läs mer om attacken i Nice

31-åringen innan dådet: ”Kom med fler vapen”
● UTRIKES Ännu är det oklart varför 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel genomförde attacken i Nice. Han har kallats för ”terrorist” av franska regeringen och ”soldat” av terrorgruppen Islamiska staten, som tog på sig dådet i efterhand.
SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson menar att många av omständigheterna kring lastbilsdådet påminner om IS ”djävulska taktik”.
Läs mer om attacken i Nice

Theresa May tog över – valde Johnson direkt
● UTRIKES I onsdags lämnade David Cameron posten som premiärminister efter nederlaget i brexitomröstningen. Samma dag tillträdde Theresa May som ledare för Torypartiet och som Storbritanniens andra kvinnliga premiärminister genom tiderna. Hon överraskade genom att utse Boris Johnson till utrikesminister i sin nya regering.
Läs mer om Storbritanniens framtid

Fler kan bli polis när begåvningskrav sänks
● INRIKES Polisutbildningen sänker begåvningskraven på studenterna, för att kunna fylla platserna. Från att det krävts fyra poäng på en niogradig skala ska det nu räcka med tre. Beslutet har väckt kritik, bland annat från forskaren Stefan Anell.
– Polisyrket kräver att man kan sammanställa information och ha analytisk förmåga, sa han till SVT.
Läs mer om kraven på polisutbildningen

Kuppförsöket kan leda till börsras
● EKONOMI Europabörserna kan komma att inleda veckan med ras efter helgens kuppförsök i Turkiet. Det säger finansanalytikern Peter Malmqvist till TT. Han tror dock att effekterna blir mindre än de som följde på brexitomröstningen.
– Turkiets betydelse för världsekonomin är inte så stor att den isolerat kan rubba den globala konjunkturen, sa han.
Läs mer om kuppförsöket i Turkiet

Aregawi friades – får ändå inte åka till OS
● SPORT Abeba Aregawi får inte ta plats i Sveriges OS-trupp trots att hon friats från dopningsmisstankarna. Friidrottsförbundet skriver att hennes ”idrottsliga och medicinska status” måste kartläggas. SVT:s expertkommentator Kajsa Bergqvist tycker att beslutet är rätt.
– Hon har inte sprungit ett lopp på ett år, säger Bergqvist.
Läs mer om OS i Rio

Pokémon Go har släppts i Sverige – kraschade
● TECH Det superhajpade mobilspelet Pokémon Go har nu släppts i Sverige. Spelet är tillgängligt för iOS och Android. Under lördagen blev trycket från spelsugna så stort att spelet kraschade.
Läs mer om mobilspelet Pokémon Go

Max von Sydow kan få Emmy för Game of Thrones
● NÖJE & KULTUR Den svenske skådespelaren Max von Sydow, 87, kan vinna en Emmy. Han är nominerad i kategorin bästa manliga gästroll för sitt inhopp i den senaste säsongen av Game of Thrones. Totalt har serien fått 23 nomineringar inför galan i september.
Läs mer om Emmygalan

Henrik Stenson spelar för att bli historisk majorsegrare
● SPORT Henrik Stenson har chansen att bli den första svenske majorsegraren på herrsidan. Flera svenskar, bland annat Jesper Parnevik, har varit nära, men aldrig lyckats.
Efter åtta hål är Stenson ett slag före amerikanen Phil Mickelson.
Läs mer om British Open

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar