Dagens Nyheter

24 juli 2016

Nyhetsflödet söndag den 24 juli

Nice och extremismen
- Hemmets Vän - "Förra veckans terrordåd i Nice, under Frankrikes nationaldag på strandpromenaden Promenade Des Anglais, där i skrivande stund ett knappt hundratal vuxna och barn miste livet och ett femtiotal människor blev skadade, visar att kampen mot terrorism och extremism inte är över. På intet sätt. Tvärtom är det en kamp som kommer att utkämpas under många år framöver.
   Ännu är detta terrordåd under utredning och det är inte klart vilken gruppering som ligger bakom dådet. Men det följer ett mönster av tidigare dåd. Konsekvenserna för landets befolkning är tydliga, Frankrike har förlängt undantagstillståndet i landet med ytterligare tre månader, och president Hollande har samtidigt sagt att Frankrikes engagemang i Syrien och Mellanöstern inte ska minska. Frankrike vill därmed signalera att landet inte ger efter för terrorism.
   Under det senaste året har ett antal terrordåd skett, framförallt i Frankrike och Belgien, som visar allvaret med islamsk extremism.
   Det är extremism som skördar offer bland oskyldiga civila människor i Europa, vars enda fel är att de lever i öppna samhällen. Syftet är att slå mot den typen av värderingar som präglar Europa idag."
Läs mer HÄR.

Turkiet: soldater släpps, skolor stängs
- Eva Janzon i Dagen - "Samtidigt som president Recep Tayyip Erdogan stänger skolor och universitet släpps 1 200 av de soldater som hållits fängslade efter kuppförsöket för en dryg vecka sedan.
   Samtidigt som frisläppandet gjordes offentligt stod det klart att president Erdogan skrivit under det första dekretet sedan undantagstillstånd infördes. Han beordrar nu att 1 043 privatskolor ska stängas och förlänger perioden som misstänkta kan hållas i häkte utan att få ta del av anklagelserna till 30 dagar. Han har också beordrat stängning av 1 229 välgörenhetsorganisationer och stiftelser, 19 fackföreningar, 15 universitet och 35 medicinska institutioner som påstås ha kopplingar till den så kallade Gülenrörelsen.
   Undantagstillståndet ger bland annat presidenten rätt att stifta nya lagar utan att gå via parlamentet, och möjlighet att begränsa medborgarnas rättigheter. Dekretet måste nu godkännas av parlamentet, vilket det troligen kommer att göra, eftersom Erdogans AKP har egen majoritet."
Läs mer HÄR.

Nu ropar samhället på klassiska livsfrågor
- Siewer Öholm i Världen idag - "Vad är meningen med alltsamman? Frågan kom både oförmodad och nästan som lite av en spark i magen i SR:s P1 Morgon i måndags morse. Det handlade om snart 90-åriga Marianne i Malmö, som mest såg hopplöshet och meningslöshet i kommande dagar. Hon saknade möjlighet att i hemtjänstens pressade tidsscheman och med många cirkulerande assistenter få en chans att tala om livsfrågorna. Inslaget kom närmast som en mental kalldusch i en tid där de evigt stora frågorna, de om livet och döden och kärleken, närmast ställts i skamvrån, eller i varje fall inte får samtalas om med kommunens eller landstingens yrkesprofessionella personal. Inslaget visade också på en brutal klyfta mellan människors inre tankar och behov och kompetensen och medvetenheten hos den personal som ska möta människors oro och livsångest. Särskilt gäller det äldre människor, som Marianne i Malmö."
Läs mer HÄR.


Europas tyrkiske hodepine
- Filp Rygg i Skaperkraft (Skaperkraft är Norges motsvarighet till Claphaminstitutet i Sverge) - "Militærkupp er aldri greit, men det er ikke rart mange ble håpefulle når det så ut til at Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan holdt på å miste makten. Veldig mye er galt i Tyrkia akkurat nå.
Etter en grusom natt til fredag med terrorangrep i Nice, fikk vi en nytt natt i forrige uke som var minst like grusom. Flere hundre mennesker mistet natt til lørdag livet når deler av det tyrkiske militæret prøvde å fjerne Recep Tayyip Erdoğan fra makten i Tyrkia.
Erdoğan er med alle sine svakheter, demokratisk valgt. Det er selvsagt umulig å støtte et militærkupp mot et demokratisk styre.
Samtidig vil mange hevde at det er lite med det tyrkiske regimet som fremstår demokratisk. Grunnleggende menneskerettigheter brytes daglig. Særlig merker kurderne dette. I Tyrkia er det mellom 12 og 15 millioner kurdere, og de utgjør cirka 20 prosent av den totale befolkningen. I årevis har denne store minoritetsgruppen opplevd trakassering og diskriminering. Den kommer ikke bare fra statlig hold, men også fra deler av befolkningen."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar