Dagens Nyheter

21 juli 2016

Nyhetsflödet torsdag den 21 juli

Skapa inte kristen subkultur
Peter Svärdsmyr, Emma Wagner och Samuel Varg i Dagen - "Kritna är inte kallade att vara en grupp vid sidan av samhället som sliter sitt hår för att få sin röst hörd. Det skriver dagens debattörer i en replik till Svenska evangeliska alliansen....
...Tänk om kristna i Sverige i stället hade börjat lita på och luta sig mot Gud, i tro. Tro allena. Tänk vilken märklig och ovanlig rörelse i samhället. De som bara tror. De som på allvar sätter sitt hopp till något högre och större än sig själva - utan empiriska eller vetenskapliga bevis. De behöver inte några storartade argument eller någon övertygande retorik. De är brustna och ibland totalt vilse, men de tror ändå. De bara tror, trots allt. I allt och genom allt. Tror på något större än sig själva. Inte för att de vet bättre än alla andra i samhället, men för att de förstår att de är älskade och funna av livets Gud, en gång för alla. Är det inte det vi alla längtar efter? Vilan i tron på att det är Gud som bär. Inte jag och mina argument. Inte jag och min felfria livsstil.
   Visst kan det vara intressant att hitta argument för tron som till och med håller rent logiskt, men det är väl inte därför man är troende? Tro handlar om något annat än vetande. Det handlar om att acceptera att man inte vet."
Läs mer HÄR.

”Kan bli svårare för kristna”
- Världen idag - "Det ser inte ljust ut för Turkiet. Inte om man frågar Sören Disby, Ibra-medarbetare som bott många år i landet. Försöket till statskupp tror han kommer leda till ett tuffare klimat. – Om islamiseringen fortsätter kommer det bli svårare för de kristna, säger han.
   Det var i lördags morse som Sören Disby, programkoordinator för Ibras tv-projekt i Turkiet,"Kanal Hayat", vaknade upp och fick höra om militärkuppen.
– Det var på ett vis väldigt oväntat. Man har vetat att det har varit spänt i landet, men det var oväntat att det hände nu, säger Sören, som själv har bott nio år i landet.
   Han berättar att Turkiet är splittrat i två delar – en som älskar Erdogan och AKP, och en som hatar honom. Den förstnämnda förespråkar ett mer konservativt Turkiet, och den sistnämnda ett mer sekulariserat."
Läs mer HÄR.

Taushet om ufødt liv
- Leif M. Mortensen i Vårt Land - "Kirken og biskopene, som de øverste åndelige lederne, er tause om det ufødte liv. På en umerkelig måte blir kirken gjennom sin taushet medansvarlig for at slike som min datter, og også funksjonsfriske, ikke har livets rett.
   Min datters øyne stråler av en livsglede som forplanter seg til et stort smil rundt munnen. Hun er multifunksjonshemmet og blant de mest sårbare i samfunnet, og dermed totalt avhengig av omgivelsene. Hun er en gledesspreder på de ulike arenaene hun beveger seg, og setter hva som er livskvalitet i et noe annet perspektiv enn det vi gjerne tenker på i et rasjonelt og effektivt samfunn.
   Uønsket? Men oppi det hele slår en skremmende tanke meg – hva med de svakeste av alle, det ufødte liv? I det framtidige Norge tyder alt på at slike som min datter er et uønsket individ. Med effektiv fosterdiagnostikk vil det framgå raskt på et tidlig stadium at et foster har en kromosomfeil eller funksjonshemning. Tidsånden som stadig mer preger samfunnet tilsier at det spirende livet fjernes og deretter omgis av taushet. Vi har sett utviklingen i Danmark hvor personer med Down syndrom stort sett ikke lenger fødes. Logikken bak er: Med fri abort er det i alle fall dumt å føde funksjonshemmede barn som blir en belastning for familie og samfunn. Dette er det rasjonelle samfunnets tankegang­. Men hvor fører dette oss hen?
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar