Dagens Nyheter

25 juli 2016

Nyhetsflödet måndag den 25 juli


Veckans viktigaste nyheter från Omni

18-årig ”ensamvarg” sköt ihjäl nio personer vid köpcentrum i München
● UTRIKES Ali David Sonboly, 18, öppnade eld utanför ett köpcentrum i tyska München och dödade nio personer och skadade ytterligare tio allvarligt. Därefter tog han sitt eget liv. Än så länge är motivet till dådet oklart. Men det har spekulerats i en koppling till massakern på Utøya, eftersom skjutningen utfördes på femårsdagen av Anders Behring Breiviks dåd. 18-åringen hade enligt uppgifter också en bild på Breivik som profilbild på sociala medier.
Läs mer om skjutningen i köpcentret

Tidigare statsminister Thorbjörn Fälldin är död – blev 90 år gammal
● POLITIK Thorbjörn Fälldin har dött, 90 år gammal. Den tidigare centerledaren sörjs och hyllas från flera håll. ”En politiker och person jag kom att uppskatta mycket” skriver exempelvis Carl Bildt (M) på Twitter. För den förra centerledaren Maud Olofsson blev Fälldin en mentor. ”Stå på dig, jänta!”, sa han alltid säger hon. 1976 blev Fälldin Sveriges första borgerliga statsminister på 40 år.
Läs mer om Thorbjörn Fälldin 1926-2016

Trump skakades av plagierat tal under konventet
● UTRIKES Donald Trump valdes officiellt till Republikanernas presidentkandidat vid partiets konvent. Washington Post kallar i en ledare Trump för ett ”unikt hot” mot USA och världen. Men den stora snackisen blev hans fru Melania Trumps tal, som anklagades för att vara ett plagiat på Michelle Obamas tal på Demokraternas konvent 2008. Hillary Clinton presenterade samtidigt sin vicepresidentkandidat, Virginiasenatorn Tim Kaine, inför partiets konvent som börjar i morgon.
Lär mer om presidentvalet i USA

Sverige på IS-koalitionens möte: ”Stoppa IS oljepengar”
● POLITIK Utrikes- och försvarsministrar i koalitionen mot terrorgruppen IS höll ett möte i Washington DC i veckan. Margot Wallström (S) vill se ökade insatser mot terrorrörelsens slavhandel med flickor och stoppa IS oljeinkomster. ”När jag får ordet här senare tänker jag framhålla hur vi kan göra ännu mer för att komma åt oljeproduktionen”, sa Wallström till TT under den avslutande kvällen.
Läs mer om kampen mot IS

Turkiet upphävde konventionen om mänskliga rättigheter
● UTRIKES Efter kuppförsöket har Turkiet infört ett tre månader långt undantagstillstånd och upphävt Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Tusentals militärer har gripits och tiotusentals statsanställda stängts av från sina jobb. På en Facebooksida uppmanas också svenskar att tipsa den turkiske presidenten Erdogans kansli om Gülenanhängare, den grupp som anklagats för att ligga bakom kuppförsöket.
Läs mer om kuppförsöket i Turkiet

”En mörk vecka för Sveriges viktigaste företag”
● EKONOMI Det har varit en tung vecka för svenska storbolag, menar SvD:s kommentator Torbjörn Isacson i en analys. Han tänker på nedskrivningarna i statliga Vattenfall och Telia, turbulensen i Nordea och Ericsson samt den gigantiska lastbilskartell som Volvo bötfälls för. ”Den här soliga juliveckan 2016 har onekligen varit mörk och illavarslande för flera av Sveriges största och viktigaste företag”, skriver Isacson.
Läs mer om rapportfloden

Nytt läge när kritiserad asyllag trädde i kraft
● INRIKES De skärpta och starkt kritiserade nya asylreglerna har trätt i kraft. Från och med nu kommer asylsökande som huvudregel beviljas tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Samtidigt har situationen förändrats kraftigt sedan ändringarna presenterades i höstas. Cirka 17 000 personer har sökt asyl i Sverige hittills i år, en halvering från samma period förra året.
Läs mer om svenskt mottagande

IS tog på sig bombdåd som tog 80 liv i Kabul
● UTRIKES Terrorgruppen IS tog på sig ett självmordsdåd som tog minst 80 liv i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen. Minst två män med bombvästar uppges ha slagit till mot en shiitisk demonstration. Om det stämmer att IS ligger bakom kan det betyda en upptrappning från terrornätverket i landet, menar bedömare.
Läs mer om våldet i Afganistan

Nazist döms till tre års fängelse för uppmärksammad attack

● INRIKES Nazisten Andreas Karlsson döms till tre års fängelse för den uppmärksammade knivattacken på Möllevångstorget i Malmö. Men ingen döms för mordförsöket på den omskrivne antirasisten Showan Shattak. Det var under natten till den 9 mars 2014 som flera personer som demonstrerat på Internationella kvinnodagen överfölls.
Läs mer om nazistattacken i Malmö

Artisternas krav: Inför nattkompisar på festival

● NÖJE & KULTUR Bokningsbolaget Appelgren Friedner och organisationen Nattskiftet går samman för att öka tryggheten på konserter efter sommarens anmälda festivalövergrepp. Artisterna som arbetar med bokningsbolaget är bland andra Beatrice Eli, Den Svenska Björnstammen, Sabina Ddumba och Silvana Imam.
Läs mer om festivalövergreppen

Pokémon Go krossar alla tidigare App Store-rekord
● TECH Apple har bekräftat att mobilspelet Pokémon Go har laddats ner fler gånger under sin första vecka i App Store än någon annan app tidigare gjort. Enligt analysfirman Sensor Tower ska det handla om cirka 7,2 miljoner nedladdningar. Det kan jämföras med Angry Birds 2 som under sin första vecka laddades ner 2,2 miljoner gånger.
Läs mer om mobilspelet Pokémon Go

Norska skidstjärnan stängs av – på grund av astmamedicin
● SPORT Den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby mister fjolårets seger i Tour de ski. Han stängs av i två månader för brott mot dopningsreglerna för att ha tagit den tillåtna astmamedicinen Ventoline, utan tillstånd. SVT-sportens skidexpert Anders Blomquist anser att det är rätt att han straffas då reglerna ska följas, men att domen samtidigt är hård.
Läs mer om Johnsrud Sundbys avstängning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar