Dagens Nyheter

12 maj 2012

Nyhetsflödet 12/5

Dags att bryta religionstabut?
- Jacob Rudolfsson i Svenska Dagbladet - "Tittar man runt i Sverige tycks det snart inte längre finnas några tabun. Utom ett. Jag påminns om detta när jag läser en krönika av Aftonbladets sportjournalist Lasse Anrell (7/5). Ämnet? ”2012 – året då Strömbergsson gav kristendomen gult kort” om Kalmar FF:s spelare Daniel Mendes som tackade Gud efter ett kvitteringsmål – en målgest som kostade honom en varning.
Anrell skriver: ”Mendes utmanade god smak, han retade upp anhängare av andra religioner, mest kanske djurgårdsfamiljens egen religion, men lite verkade det nog som att det var som på en normalsvensk skolavslutning när man ­inte får sjunga sommarpsalmer för det kan reta upp barn med andra religioner. Gult kort till Mendes. Usch och fy. Gör aldrig om det. Varning. Svart på vitt – eller snarare gult, kanske – på att man inte får prisa Gud i Sverige.


Aborterade foster är mer än en cellklump
- Gunilla Gomér i Aftonbladet - "Åsa Regnér ger uttryck för sin oro över utvecklingen i Europa när det gäller abortsynen. Hon förfasar sig över att man i Rumänien vill upplysa den abortsökande kvinnan om hur barnet ser ut på en ultraljudsbild, att läkare i Österrike åberopar samvetsfrihet, samt att Ungerns grundlag gör tydligt att livet börjar vid befruktningen.
Att ge kvinnan möjlighet att se sitt barn är naturligtvis hotfullt för dem som hävdar att det inte rör sig om ett liv, utan bara om en ”cellklump.” Att livet börjar vid befruktningen måste nog även Regnér, med lite reflektion, medge. Att detta biologiska faktum uttrycks också i en lagtext, är ovanligt, men fullständigt okontroversiellt
."

Jesusmanifestationen viktigare än någonsin
- Ulf Ekman i Världen idag - "Jesusmanifestationen är en positiv samling kring Jesus som Herre. Det är inte en negativ markering av vad som skiljer oss från andra. Det är ett unikt tillfälle att upphöja honom som har försonat hela världen med sig själv. Det är en unik möjlighet att ära konungarnas Konung och herrarnas Herre.
Det är också en unik samling med tanke på den ekumeniska bredd den har. Till Kungsträdgården kommer kristna från de allra flesta kyrkor och samfund i Sverige och manifesterar en nyfunnen enhet och kärlek till Kristi kropp. Detta är verkligen något att ta till vara, att odla och fördjupa. Det är inte en självklarhet utan något vi måste vara tacksamma över och beskydda.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar