Dagens Nyheter

4 maj 2012

Nyhetsflödet 4/5

Nyhetsflödet den fjärde maj
Familjen

Marcus Birro Förstamajtalar - Världen idag  - "En familj är en klan.. Jag var redan som barn den som gick runt i radhuset och såg till att allt var som det skulle, att ytterdörren var stängd, att hela familjen satt samlad i soffan. Eftersom jag själv kommer från ett splittrat hem är familjen viktig för mig. Som nykter alkis är familjen en hamn, en oändlig trygghet, en sorts vilsam bön att vila ut i. Jag är författare och en massa annat som glittrar på visitkortet. Men jag är framför allt tvåbarnsfar."

Nu ska Sveriges barn få höra om Jesus
Dagen - "Nu gör Sveriges kristna barnledare gemensam sak för att barnen ska få lära känna Jesus. - Det blir en matnyttig och uppmuntrande konferens för barnledare, anställda och frivilliga, samt föräldrar, säger Olof Edsinger, generalsekreterare för Salt och en av initiativtagarna till konferensen, som kommer hållas i februari nästa år...
...Några av ämnena som kommer upp på konferensen är "Barnens situation i Sverige i dag", "Vad vill Jesus ge till barnen?" och "Teser om barn och tro". Föredragshållare blir folk från equmenia, pingst, Evangeliska frikyrkan, Svenska kyrkan och Frälsningsarmén, bland annat.
- Det känns oerhört spännande! Närmast heligt! Vi har bett tillsammans och planerar utefter vad vi upplever som Gud ledning, säger Edsinger
."

Och vad är religion, Margó Ingvardsson?
Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Mot bakgrund av det fruktansvärda exorcismfallet i Borås (se sidan 4) skrev före detta vänsterpartisten och RFSU-ordföranden en artikel på DN-debatt i veckan som gick. (”Övergreppen på barn i religionsfrihetens namn måste stoppas” 22/4) En god tanke. Naturligtvis ska inga barn någonstans utsättas för övergrepp. Därom är alla överens. Problemet med Ingvardssons text kommer i slutsatsen. Hon hänvisar till lagen om medlemskap i trossamfund som säger, att för att bli medlem måste barnet ha fyllt 12 år. Utifrån detta landar hon i idén om att barn ska växa upp utan någon som helst påverkan och först när de är tonåringar ta ställning i fråga om livsåskådning: ”Barn upp till tolv års ålder bör fridlysas från religiös utövning i såväl samfund som friskolor”, skriver Ingvardsson. Naturligtvis en omöjlighet. Vi påverkas alla av vår omgivning och ingen kan förhålla sig neutral eller objektiv till sin familj och uppväxtmiljö."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar