Dagens Nyheter

23 juli 2012

Nyhetsflödet måndag 23/7

Liberal kristendom bortom räddning?
- Kristen Opinion - "De liberala kristna kyrkornas situation är över hela världen densamma: Nedgång och kris. Under rubriken "Can Liberal Christianity Be Saved?" i New York Times den 15 juli gör kolumnisten Ross Douthat en slående analys av läget. Hans exempel är den amerikanska episkopalkyrkan, men beskrivningarna kunde med lätthet överföras till vår egen Svenska kyrka."

Präster lever i forntiden 
- Ludvig Lindelöf skriver i Kyrkans Tidning - "Vissa debattörer menar att utbildning i grundspråk är avgörande för den ”för församlingsarbetet nödvändiga teologiska kompetensen” (Berglund mfl.) och att en församlingsbo skall kunna fråga sin präst ”vilka konnotationer det grekiska ordet har.” (Lars Rydbeck). Men i ärlighetens namn så tror jag att det är just den kompetensen som efterfrågas minst av många församlingsbor och jag ser den inte heller som särskilt nödvändig för det dagliga arbetet. Om man verkligen vill eftersträva en ”nödvändig teologisk kompetens” så skulle en kurs i exempelvis populärmusik eller litteratur vara betydligt lämpligare, för att kunna samtala med sina församlingsbor om det som berör deras liv, inte om ett ord som dött ut för 2000 år sedan och vars konnotationer är minst lika döda. Många präster lever för mycket i forntiden redan som det är ändå."

Kidnapping og tvangskonvertering på Gaza
- Norske Dagen - "Kristne på Gazastsripen protesterer mot det de mener er kidnapping av kirkemedlemmer for å tvinge dem til å konvertere til islam."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar