Dagens Nyheter

9 juli 2012

Nyhetsflödet måndag 9/7

Rapport från Almedalsveckan 
- SEA:s hemsida - "Almedalsveckan 2012 är över för SEA:s del. När vi tittar tillbaka på vårt arbete under ett par intensiva dagar kan vi se att vi har fått ett stort genomslag. Vi har arrangerat och medverkat i sju välbesökta seminarier/debatter, samt haft flera möten och informella samtal med ministrar, riksdagsledamöter, regeringsrepresentanter, ledarskribenter och andra ledande opinionsbildare."

Obegriplig fiendskap mot Israel i kyrkokonferens
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "De som kallas ”palestinier” är samma folk som Bibelns filistéer! Gång på gång har de attackerat och fortsätter med sina dödspatruller, skjuter missiler in över Israel och hotar verbalt att förinta judarna.
Israel begår sannolikt sina misstag, men vi måste jämföra situationen med hur vi själva skulle reagera. Antag att du bor i ett hus och alla grannar hatar dig, kastar sten på dina barn och hotar att en dag jämna ditt hus med marken och döda hela familjen. Sådan är Israels dilemma."


Problematisering av och reflektioner över frikyrklig teologi och utbildning
- Stefan Swärds blogg - "Vad är då problemen med den statliga kopplingen. Det största problemet är att kristendomen är en helt annan världsbild än vad de sekulära universiteten står för. Det centrala i kristen tro är Gud, en Gud som är aktivt verksam i vår värld och som talar till oss och som vi kan leva i relation med. Gud har blivit människa, Kristus bar våra synder på korset, och Kristus är uppstånden och sitter nu på Faderns högra sida. Vi är Guds ambassadörer, med uppdraget att sprida de goda nyheterna om frälsning genom tron på Jesus, för hela världen, och grunda församlingar runt hela världen. Som kristen tror jag på Guds rike, att Gud aktivt griper in här i världen, och att han vill använda mig och den kristna församlingen i detta uppdrag. Syftet med de frikyrkliga teologiska utbildningarna är att utbilda folk för att arbeta med och förverkliga detta. Det är en öppen världsbild som en kristen har, vi tror inte på ett slutet materialistiskt universum. Vi har en teocentrisk världsbild. Gud har talat, Gud har uppenbarat sig, och vi kan förstå och tillägna oss den uppenbarelsen. Så i grunden rör vi oss kristna i helt andra dimensioner, och lever med en helt annan världsbild än vad de sekulära universiteten gör." 

Massiv vekst av evangeliske kristne i Brasil
- Korsets Seier - "I 1980 var 6,6 prosent av brasilianerne regnet som evangelisk kristne - i dag er andelen over 22 prosent.
Den evangeliske befolkning i Brasil har også økt med 16 millioner mennesker på 10 år fra år 2000. I 2010 var antallet på 42,3 millioner, ifølge brasiliansk institutt for geografi og statistikk (IBGE), som ble publisert fredag.
Veksten betyr at evangeliske kristne er den raskest voksende religiøse grupperingen i det latinamerikanske landet, skriver Christian Post."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar