Dagens Nyheter

31 juli 2012

Nyhetsflödet tisdag 31/7

SR:s Människor och Tro är mest islamtro 
- Siewert Öholm i Churchmill - "Människor och Tro i SR är ett journalistiskt misslyckande. Inför årsdagen av Utöya osynliggjordes totalt den Norska kyrkans viktiga och erkända arbete för att stödja människor. Istället ägnade man sig åt att problematisera om kyrkorummet var den rätta platsen att minnas terrorns offer. Samma typ av kritiska vinkel tycks däremot aldrig drabba islam. Pubertalt, skriver journalisten Siewert Öholm i en utredande artikel om public services spegling av religion och livsåskådning."

Guds ord riktmärket i den kristnes värld
- Stefan Swärd i Världen idag - "Upplysningen och franska revolutionen på 1700-talet medförde ett förändrat kulturklimat och intellektuellt klimat. En viktig del i upplysningstänkandet var att skrota den traditionella kristna världsbilden och ersätta den med en världsbild där människan är i centrum. Tilltron till människans förmåga och förnuft var en avgörande faktor. Genom vetenskapen kunde människan nå högre kunskap och tidigare auktoriteter som Bibeln kunde skrotas. Upplysningstänkandet medförde inte med någon nödvändighet ateism, även om det var en vanlig konsekvens i förlängningen. Men det medförde att de övernaturliga inslagen i kristendomen tonades ned, Gud blev passiv och frånvarande."

Absurd om minnegudstjenesten
- Espen Ottosen i Skaperkraft - "I Dagbladet 24. juli kommer Endsjø med sterk kritikk av minnegudstjenesten 22. juli. Han fremstår som skuffet på vegne av alle de som håpet at kirken etter grunnlovsreformen ville fremstå som en «i realiteten livsnøytral seremonimester».
Jeg tillater meg å være ytterst forundret hvis noen har hatt en slik underlig forventning. Og jeg håper ikke en professor i religionsvitenskap virkelig trodde at en minnegudstjeneste i domkirken ville være livssynsnøytral. Endsjø skriver at «alt skjedde innenfor en klart definert kristen ramme». Synes han virkelig det er underlig? Eller tar han bare i bruk billig retorikk?
"

Bønn kan redusere risikoen for Alzheimers
- Norske Dagen - "Er du redd for å miste hukommelsen på dine eldre dager? Da er det lurt å be jevnlig skal vi tro en fersk, israelsk studie.
Israelske og amerikansk forskere har forsøkt å identifisere faktorer som øker risikoen for å utvikle Alzheimers. Studien viser at det å be jevnlig kan redusere risikoen for å få Alzheimers sykdom og mild demens.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar