Dagens Nyheter

12 apr. 2013

Nyhetsflödet fredag den 12 april

                                            Fredag den 12 april

Konvertiter blir inte trodda av Migrationsverket

- Inblick - "Efter att gått igenom Migrationsdomstolens avslag på en asylansökan från en afghansk konvertit, har allvarliga brister i handläggningen uppdagats. Utredningen är behäftad med häpnadsv äckande okunskap om den kristna religionen, dess olika riktningar och traditioner i allmänhet, och om den kristna omvändelsen i synnerhet.
Handläggaren tycks också sakna empati med den sökande, då viljan till att förstå verkar saknas. De slutsatser handläggaren drar och de beslut som Migrationsdomstolen därmed fattar, blir därför godtyckliga, undermåliga och felaktiga
."

Om omförhandlingar av innehållet i kristen tro
- Stefan Swärds blogg - "Det jag regelbundet reagerar över är att det finns frågor där det finns en ganska tydlig linje både i Bibeln och i hur kristna kyrkan, både i det protestantiska, katolska och ortodoxa lägret har tolkat Bibeln, och där man under senare år har omformulerat både kristna läror och etiska övertygelser. Jag vill ge några exempel på detta utifrån frågor jag själv har debatterat och skrivit om.
Jag förordar inte att det aldrig kan göras omförhandlingar i kristna lärofrågor och livsstilsfrågor. Vi kan ha tolkat Bibeln fel, kristna kyrkan har alltid haft en tendens att anpassa sig efter tidsandan på ett felaktigt sätt, det kräver ständigt omprövningar. Vi kan inte heller vara helt blinda för den tid vi lever i, den tid vi lever i ställer nya frågor och ger kristna kyrkan nya utmaningar, och vi måste kunna i ljuset av detta läsa bibeln ibland på ett nytt sätt och ställa frågor till Bibelordet som kanske inte ställdes för några generationer sedan. Jag menar att både utifrån Bibeln och kyrkohistorien behöver vi inte se på kvinnans tjänst i församlingen på exakt samma sätt idag, som var mainstream för 100 år sedan. Jag avvisar inte kategoriskt alla omprövningar och omförhandlingar.
Det jag ständigt reagerar på är när dessa omförhandlingar görs utan reflektion och teologisk bearbetning.
"

Gör uppror mot nuets tyranni!
- Per Ewerts blogg - "Sam Lundberg har idag i Svenska Dagbladet en otroligt bra krönika om den extrema nu-hets som sociala medier, och då framför allt twitter lockar oss in i, och som samtidigt effektivt dränerar oss på de mer långsiktiga skatterna i livet. Lundberg kallar mönstret för ett ”nuets tyranni”. Han hänvisar bland annat till en ny (självklart) policy från cheferna på Daily Telegraph, där medarbetarna uppmamas att kläcka ur sig nya twittermeddelanden upp till en gång i kvarten. Lundberg skräder inte orden: ”För journalister, som i tider av nedskärningar och ökande produktionskrav har allt mindre tid att tänka sammanhängande tankar, kan Twitterpolicyn närmast jämföras med de ”förstärkta förhörsmetoder” som används i kriget mot terrorismen.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar