Dagens Nyheter

10 apr. 2013

Nyhetsflödet Onsdag den 10 april

                                   Onsdag den 10 april

Har Jesus inte existerat?
- Tord Fornberg i Signum - "Jo visst har han det! Men kan vi verkligen veta det alldeles säkert? Frågan har ställts kritiskt i dagspressen och på Newsmill den senaste veckan, efter påskhelgen med dess kristna programutbud i TV. Jag tänker på den dramatiserade filmserien ”The Bible” med sitt fokus på konkreta historiska händelser som strider och förföljelser, alltså sådant som gör sig bra på bild. Och jag tänker ännu mer på sändningar från kyrkor, som korsvägsgudstjänsten vid Colosseum i Rom med påven Franciskus på plats.
Kan vi verkligen veta, att kyrkans förkunnelse om Jesus inte bara är en samling fromma myter utan verklighetsunderlag? Jo, det kan vi veta. Svaret hur vi kan det är enkelt: Det skulle vara helt omöjligt att förklara den kristna kyrkans framväxt, om dess huvudgestalt, alltså Jesus, inte hade existerat och levt ett liv i åtminstone ungefärlig samklang med de berättelser om honom som vi läser i evangelierna.
"

Kyrkornas abortengagemang
- SEA:s hemsida - "Genom hela kyrkans historia har det funnits en tydlig linje mot abort. När tanken på fri abort dök upp i svensk debatt på 1960-talet var alla kyrkor och politiska grupperingar med en kristen anknytning helt emot detta.
Det sa Stefan Swärd i samband med SEA:s och Credoakademins frukostseminarium om kyrkornas abortengagemang och releasen av briefing papret ”Motstånd och människovärde”
.

Abortdebatt med skylapper
- Vårt Land - "Det synes for meg vanskelig å forstå at en gravid kvinnekropp kun skal ta hensyn til kvinnen selv, skriver Anna Erica Bratlie.
Argumentasjonen for abort har nesten uten unntak dreiet rundt kvinnen og kvinnens helse, kvinnen og hennes rettigheter til å "velge selv". Og sist, men ikke minst kan vi lese i et innlegg hvor det paradoksalt nok hevdes at vi må beholde abortloven fordi "vi (kvinner) har òg rett til å leve, i all den kraft vi er menneske" (Bt, 21.03.). Som om det er kvinnens eksistens som er truet.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar