Dagens Nyheter

24 apr. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 24 april

Onsdag den 24 april

Debatten om Omar Mustafa illustrerar den politiska tafattheten kring religionen
- SEA:s hemsida - "Mustafa tvingades välja mellan att vara ordförande för ett religiöst samfund och att sitta i S-styrelsen. Men det var ju själva engagemanget i samfundet som från början gjorde att man ville ha med honom i partiledningen. Anledningen till varför man valde in honom är alltså samma anledning till varför man avsatte honom. Detta är inkonsekvent och villkorar det politiska engagemanget för en mängd aktivt troende människor som inte köper den sekularistiska inställningen att religiösa övertygelser ska hållas privata, avslutar Stefan Gustavsson."

Gettots kämpar dog som segrare
- Jackie Jakubowski i Kyrkans Tidning - "För exakt 70 år sedan, den 19 april 1943, bröt upproret i Warszawagettot ut. Det var på den judiska påskdagen, pesach, som firas till minnet av uttåget ur Egypten.
Det var ingen tillfällighet att upprorets unga ledare beslöt att den sista kampen i det av tyskarna omringade gettot skulle inledas just denna dag. Den judiska påsken är frihetens högtid.
1943 var den största delen av befolkningen i Warszawagettot redan död. Under några månader hade 300 000 judar deporterats till och sedan gasats ihjäl i utrotningslägret Treblinka. I april 1943 fanns det bara cirka 35 000 människor kvar i den judiska stadsdelen. Mot 3 000 tyska och baltiska trupper inne i gettot och
7 000 reservister utanför murarna stod 220 judiska ungdomar – beväpnade med pistoler, några gevär, två kulsprutor, två landminor och bensinfyllda flaskor.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar