Dagens Nyheter

20 apr. 2013

Nyhetsflödet lördag den 20 april

Lördag den 20 april

Gudskritik som inte håller
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Jag var nyligen med i två stora debatter i Norge om gudstro kontra ateism. I båda debatterna kom jämförelsen mellan Zeus, häxor, troll ... och Gud upp. Argumentet är enkelt: Vi vet, tack vare vetenskapen, mycket mer om tillvaron än tidigare. Vi vet att det inte finns några troll i skogen. Vi vet hur åska uppstår: den orsakas inte av guden Tors vrede. Åska är elektiska urladdningar i jordens atmosfär.
Enligt grekisk mytologi höll gudarna, med Zeus i spetsen, till på toppen av berget Olympos. I dag kan vi bestiga berget, sätta upp bevakningskameror som sänder dygnet runt, kontroll­era hela berget från satelliter. Saken är klar: det finns inga gudar där.
"

Svenskarna fortfarande religiösa
- Kyrkans Tidning - "Religiositeten behåller sin position i Sverige, visar den stora Som-undersökningen från Göteborgs universitet.
-Vi ber och går på religiösa möten nästan lika mycket som för 25 år sedan, nedgången är marginell, säger Jonas Bromander, analyschef på kyrkokansliet i Uppsala och ansvarig för frågorna om religiositet i den rikstäckande Som-undersökningen 2012.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar