Dagens Nyheter

7 apr. 2013

Nyhetsflödet söndag den 7 april

Söndag den 7 april

Den intoleranta toleransens tyranni
- SEA:s hemsida - "Toleransbegreppet i Västvärlden har gått från "acceptans av att det finns skilda åsikter" till "acceptans av skilda åsikter". Den nya toleransen förutsätter att de som anser att en viss uppfattning är problematisk bör omfamna den. Detta har fått konsekvenser på det svenska debattklimatet, skriver Jacob Rudolfsson.
I Expressen 5/4 pekar Publicistklubbens ordförande och den tidigare programledaren Stina Lundberg Dabrowski på två symptom på hur det svenska debattklimatet blivit allt mindre tolerant. Det ena handlar om näthatarna. Lundberg berättar om hur vissa folkvalda väljer att inte debattera vissa ämnen på grund av hot och trakasserier. Det leder till en självcensur som är djupt problematiskt för det öppna och fria samtalet.
Det andra symptomet handlar om en slags "konsensuselit" som skrämmer dem som vill yttra sig, skriver Lundberg Dabrowski. Hon exemplifierar med hur Norrans politiska redaktör Sakine Madon får höra av sina journalistkollegor ”att hon är modig som vågar skriva om vissa ämnen”


Nytt våldsamt angrepp mot kristna
- Världen idag - "Minst 18 personer skadades på onsdagen när muslimer angrep kristna kyrkor och affärer i staden Gujranwala i Pakistan. Tre personer skottskadades, varav en allvarligt. Samtidigt visar en undersökning att nära 40 procent av landets ungdomar ser muslimska sharialagar som det bästa styressättet."

 Kommun fälld för skolas adventsgudstjänst
-Kyrkans Tidning - "Att som Sexdrega skola hålla adventsgudstjänst på skoltid med psalmer och med medverkan av en präst strider mot skollagen anser skolinspektionen. Svenljunga kommun förläggs därför nu, efter en anmälan och beslut av Skolinspektionen, att vidta åtgärder för säkerställa att undervisningen i fortsättningen är icke-konfessionell."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar