Dagens Nyheter

2 apr. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 2 april

                                   Tisdag den 2 april

Jag har alltid en konstig längtan till kyrkan

- Åsa Beckman i Dagens Nyheter - "Få saker gör övertygade ateister så irriterade som när människor som inte är troende säger att de vill gifta sig i kyrkan för att det är ”så fin stämning” där. Då får ateister något lite överlägset i blicken.
De brukar nästan tycka att det där fin-stämnings-pratet är värre än när icke-troende glatt bortser från att brudparet faktiskt vigs inför Gud.
Just under påskhelgen är det många som sitter i olika kyrkbänkar runt om i Sverige och tittar på ljusen på altaret, de vita dukarna och de gula påskliljorna och hör prästens: ”Jesus är uppstånden”
.

Behovet att må bra
- Marie Willermarks blogg - "Vad får det kosta att må bra, att vara frisk? Vi verkar ha en överdriven tilltro till produkter som kan köpas och misstro mot den förbättring vi kan tillägna oss gratis. Man kan annars undra över att det 2011 såldes kosttillskott för 2.8 miljarder kronor i vårt land. Som kontrast fann jag i en tidningsartikel tidigare i år uppgifter om att det har häpnadsväckande god effekt på hjärnan och det allmänna välbefinnandet att korttidsfasta. Det innebär att endast inta dryck under 16-24 timmar, en till två gånger i veckan. Effekten beskrivs som att man mår bra och blir klartänkt. När frågan ställs varför vi inte hör så mycket om detta så var svaret att läkemedelsindustrin har ju inget att vinna på en så enkel metod.
En sund självkänsla har uppenbart svårt att hävda sig mot smart marknadsföring av mat, dryck, hälsomedel, välbefinnande kurser, kläder och skönhetsprodukter där vi först invaggas i osäkerhet för att sedan erbjudas deras lösning (= produkt) på problemet
."

Kärleken besegrar meningslösheten
- Ann Heberlein i Kyrkans Tidning - "Det har varit en ovanligt lång vinter. En vinter som inte riktigt velat bli vår.
Någon dag har det varit soligt, människorna har suttit med ansiktena uppåtvända på bänkarna som löper längs Domkyrkan, med slutna ögon har de vänt sina bleka ansikten mot himmelen som om de ber om nåd, likt de öppna händer som får ta emot välsignelsen efter syndabekännelsen.  Vi dyrkar solen, vi som bor i den kalla, mörka Norden, vi söker oss till solen och dess barmhärtiga värme och tar girigt emot varje gnutta ljus och värme. De där korta stunderna när den bleka vårsolen bryter igenom vintern skänker hopp – och utan hopp kan vi inte leva
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar