Dagens Nyheter

31 okt. 2012

Nyhetsflödet den 31 oktober

Kyrkan behöver vara en motkultur
- Anna Sophia Bonde i Kyrkans Tidning - "Vad vår tid behöver är en kyrka som inte är rädd för den smala vägen. Som vågar visa på det som människor i allmänhet glömt bort: att det finns helande att få, räddning, för oss som individer, familjer, skapelse. En räddning som är långt mer fantastisk än något som Hollywood skulle kunna iscensätta.
Världen visar upp sin lösning: nytt kök, nya kläder, ny man. En resa, kanske. Kombinationer som går att variera i det oändliga, men som håller vår längtan bunden vid ytskiktet.
En gång i tiden var kyrkan makt-och-prakt. Nu räds vi det pretentiösa, spåren förskräcker. Men när vi inte sätter tillit till Ordet, när vi är alltför måna om att stryka bort det ur traditionen som någon skulle kunna tänkas irritera sig på, då utgör vi ingen motkultur. Vårt mod är ett låtsasmod. För hur ska vi kunna förmedla den Jesus som sa ”kom till mig alla ni som är tyngda av bördor” när vi inte vågat pröva att på riktigt lämna till Honom vårt eget skräp, trasslet, smärtan, ensamheten?
"

Där hatet tillåts växa ostört växer det sig starkt!
- Inblick - "Jag har många judiska vänner i Malmö som inte är med här idag. De vågar inte utsätta sig för de konsekvenser det kan leda till att öppet tala om för klass- och skolkamraterna att de är judar. – När jag berättade för mina föräldrar att jag skulle medverka här idag blev pappa arg och mamma rädd, sa representanten för unga judar, Victor Borslöv Reichmann, i ett tal som tog tag i hjärtat."

"Vi gör mer insatser än någonsin"
- Världen idag - "Frälsningsarmén finns inte kvar om tio år - om medlemsutvecklingen fortsätter nedåt i samma takt som i dag. Det rapporterar SVT i dag. Men medlemssiffrorna säger inte allt, menar Frälsningsarmén, som mött samma dystra framtidsscenario tidigare men överlevt.
I SVT:s nyhetssändningar på tisdagsmorgonen var medlemsstatistiken i Frälsningsarmén ett stort inslag. Armén har i dag 5 200 medlemmar och riskerar att vara helt borta år 2023 om utvecklingen fortsätter i samma takt, rapporterade SVT.
"

Se och läs också på SVT:  Frälsningsarmén på väg att försvinna

”Bibelkritik gör inte att man tappar tron”
- Dagen - "Kan man tro att Bibeln är sann? Frågan ställs inte bara av dem som ifrågasätter den kristna trons roll i samhället, utan ofta också av kyrkfolket själva. Men kyrkan lär att Bibeln är Guds ord. Vad menas med det? Den frågan försökte man få svar på under en ­temadag om bibelsyn på Örebro teologiska högskola i lördags."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar