Dagens Nyheter

29 okt. 2012

Nyhetsflödet måndag den 29 oktober

Korvgubbar mer välkomna än Gud på Skogskyrkogården
- Siewert Öholm på Newsmill - "Jag hoppas att Svenska Kyrkan i Enskede genom civil olydnad fullföljer sina planer på att finnas väl synliga på plats inne på kyrkogården under Allhelgonahelgen. Som en ironi kommer kyrkogårdförvaltningen inte att agera för att få bort alla korvgubbar.
Historielöshet och religionsfobi firar i dagarna nya och oanade triumfer i Sverige. Svenska Kyrkans präster och själavårdare är på Alla Helgons Dag inte välkomna till Skogskyrkogården i Stockholm i akt och mening att vara till hands för de 70 000 besökarna när de vill både sörja, minnas och ära sina döda anförvanter.
"

Apologetikens återkomst
- Stefan Gustavsson på Credoakademiens hemsida - "Kristen tro har varit ifrågasatt från första början. Jesus själv röjdes ju ur vägen av sina kritiker. De menade att hans undervisning var felaktig och att han som person var ond.
Innan avrättningen, under de tre åren i offentlighetens ljus, mötte Jesus ständigt frågor, invändningar och kritik. Och han viftade inte lättvindigt bort frågorna eller försökte undvika dem som våra dagars mediatränade politiker lärt sig att göra.
"

Sju dödade under söndagsmässa i Nigeria
- Dagen - "Mitt under söndagsmässan körde en självmordsbombare med sprängmedel mot en fullsatt kyrka i Kaduna, en stad i norra Nigeria. Sju människor miste livet och fler än 100 personer lär ha skadats."

När fri sex plötsligt blev dödligt
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Jordbruket kanske är under avveckling, men en sak är säker: det finns gott om heliga kor kvar i Sverige. Stora kor, som Belgian Blue, som ingen får röra, än mindre slakta. En sådan ko är synen på promiskuitet.
Nyligen var Stockholms tunnelbana tapetserad med stora reklamaffischer för Jonas Gardells nya bok och tv-serie "Torka aldrig tårar utan handskar". Det är en viktig bok om en smärtsam och tragisk epok. Jonas Gardell är en gudabenådad författare och hans egen livshistoria gör honom unikt skickad att lyfta fram människo­öden från aids-epidemins Stockholm. Men förlagets lansering stör mig. På affischerna i tunnelban­an stod det: "När kärleken fick nya spelregler".
På vilket sätt fick kärleken nya spelregler? Varför inte i stället säga som det är. Det var promiskuitetens spelregler som förändrades och fri sex blev plötsligt något dödligt. Men kärleken var fort­farande densamma.
Promiskuitet betyder lössläppt sexualitet och står i kontrast till den trogna, monogama relationen.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar