Dagens Nyheter

12 okt. 2012

Nyhetsflödet fredag den 12 oktober

Ett nåbart evangelium utmanar
- Världen idag - "Den kristendomskunskap som fanns hos svensken när nu­varande gudstjänstordningar tog sin form finns inte alls kvar. Det utmanar församlingen att hitta nya uttryck som gör att evangeliet når fram. Så menar Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm."

Vi tror mer än vi tror 
- Carl-Henrik Jaktlund i Dagen - "I går kväll skakades hockeysverige. HV71:s Oscar Sundh låg medvetslös kvar på isen efter en kollision. Ishallen i Luleå var knäpptyst, ödesmättad. Matchen avbröts, inget av lagen ville spela vidare.
I Sportnytt senare på kvällen gjordes ett reportage om händelsen och Luleå hockeys tränare Jonas Rönnqvist tillfrågades om händelsen. 
“Man står och tittar på med en väldigt olustig känsla i kroppen och ber ju bara till Gud att det går bra för Oscar”, säger han i reportaget (citat vid 1.30 in i sändningen).
Det är onekligen spännande sånt här, hur människor som aldrig annars talar kring Gud gör det i såna här situationer. När maktlösheten tar vid, till och med kanske tar över, går väldigt många - de allra flesta? - utanför sig själv och börjar tilltala Gud."

Om Sodoms synd
- Stefan Swärds blogg - "I en ledare i Världen idag och i ett blogginlägg för några veckor sedan försöker jag driva en linje i frågan om en kristen inställning till homosexualiteten. Jag markerar tydligt mot dem som helt vill frikoppla frågan från Bibeln och som hävdar att homosexuell samlevnad inte behöver problematiseras ur kristen synvinkel. Jag markerar också mot dem som vill göra detta till en ”ärkesynd”, något mer än den kamp mot synden som alla människor kämpar med, och som tar sig olika uttryck i olika människors liv. Jag förespråkar en avdramatisering i inställningen till homosexualiteten. Jag ser homosexualiteten som uttryck för mänsklighetens bortvändhet från Gud och benägenhet att gå sina egna vägar. Det handlar då inte bara om individers synder utan om mänsklighetens synder. Denna bortvändhet från Gud tar sig många olika uttryck."

Kan islam kränka muslimer?
- Mats Tunehags blogg - "En film om islam har använts som ursäkt för allehanda hot, upplopp, mord och våldsamheter. President Obama försökte stoppa filmen, han försökte alltså inskränka yttrandefriheten. USA:s utrikesminister Hillary Clinton gick ut och tog avstånd från filmen och förkastade dess innehåll.
Men vad innehåller filmen – det är ju det intressanta, men det har förbisetts av de flesta. Känner du till någon tidning eller radio- eller Tv-kanal som presenterat filmens innehåll?
Islam-experten Jay Smith har både analyserat innehållet och undersökt vilka källor filmen utgår ifrån, samt presenterat det i en 15 minuter lång film.
Smith menar å ena sidan att filmen är dåligt gjord och är ganska tafflig, men han påvisar att innehållet till absolut största delen grundas på koranen och andra primära islamska källor
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar