Dagens Nyheter

23 okt. 2012

Nyhetsflödet tisdag den 23 oktober

För att vara tydlig…
- Mikael Karlendals blogg - "Jag läste tidigare idag denna artikel på Expressens hemsida. Artikeln handlar om att landets andra största pingstförsamling, Smyrnakyrkan i Göteborg, förvägrar medlemskap till en man som tidigare varit medlem där. Orsaken till det är att mannen numer lever i en homosexuell relation och vid tillfället för medlemsansökan hade för avsikt att gifta sig med denne man, vilket också senare skedde. Artikeln i Expressen försöker göra en affär av detta och att Smyrna samtidigt får statsbidrag enligt lagen om stöd till trossamfund...
...Det vi som kyrka eller församling inte kan göra är att anpassa normerna efter den rådande livsstilen....
...Det finns idag vissa trender till att försöka omtolka Bibeln och/eller den kristna historien på ett sätt som ska göra att man ska finna legitimering av diverse homosexuella livsstilar eller liknande som man gillar. Men det är alldeles uppenbart att detta är mer en fråga om bibelförvrängning än bibeltolkning. Det är en fråga om önsketänkande och inte en vilja att underordna sig det tämligen tydliga budskap som texten ändå har, om man läser den utifrån en sunt vetenskaplig bibelförståelse.
"

Jesus flyttar in i storstäderna
- Daniel Grahn i Dagen - "Världens flyttlass går mot städerna.Sårbarheten ökar, liksom utslagning och fattigdom. Men också möjligheterna för kyrkan att hjälpa - och för Gud att frälsa."

Inte självklart att tillåta böneutrop
- Staffan Danielsson i Svenska Dagbladet - "Innebär religionsfrihet en absolut rätt till frekventa religiösa budskap från olika avsändare genom klockklang och högtalare? Ligger inte i begreppet också en rätt till integritet och rimlig frihet från sådana budskap på dessa påträngande sätt?
Är frågan endast lokal och ska avgöras genom majoritetsbeslut enligt ”miljö- och bullerbalken”, eller har den principiella aspekter? Jag tycker den är värd att diskutera principiellt.
Jag är benägen att se kyrkklockors klang som ett historiskt och kulturellt betingat undantag från en huvudregel att vara mycket restriktiv med att ”det offentliga luftrummet” ska användas för allt fler högljudda marknadsföringsbudskap.
"

Gudstjänst och anpassning
- Stefan Swärd i Världen idag - "Hur mycket ska vi kristna anpassa oss efter tidsandan när vi bedriver mission och gudstjänster? I vilken utsträckning ska kristna gudstjänster anpassas efter ovana besökare? Det är frågor som ständigt diskuteras i svenska församlingar.
Det finns två olika perspektiv i Nya testamentet. Dels är det Pauli perspektiv att han som missionär ständigt behöver anpassa sig efter kultur och tänkesätt hos de människor han vill nå. Att vara jude för juden och grek för greken. Man ser detta mönster tydligt i Nya testamentet. När Paulus predikar till atenarna i Apostlagärningarna 17 anpassar han sig efter deras frågor och tankar i förkunnelsen. När han predikar till judar, till exempel i Apostlagärningarna 13, har hans predikan en helt annan utformning. Bland annat förekommer en rad citat från Gamla testamentet, något som inte förekommer i predikan till grekerna, vilka saknade kunskaper i Gamla testamentet.
Men vi hamnar fel om vi bara driver anpassningsspåret. Den kristna kyrkans kallelse är inte att anpassa sig efter världen, utan uppdraget är att förmedla frälsning och omvändelse till världen, att förändra den. Vi är kallade till att vara en stad på berget, ett ljus i mörkret.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar