Dagens Nyheter

21 okt. 2012

Nyhetsflödet söndag den 21 oktober

Kyrkan och relationerna
- Lukas Berggren i Världen idag - "Opinionsarbetet är omfattande för att luckra upp könsgränser, och mer betrakta kön som en social konstruktion än som ett biologiskt faktum. Det ligger i tiden att ifrågasätta normer och mänsklig erfarenhet. I det politiska samtalet är frågorna om kön och sexualitet ständigt närvarande. Samkönade vigslar, adoption för homosexuella, insemination av lesbiska och könsbyten är exempel på frågor som har lyfts de senaste åren.
Ska kyrkan och kristna ha åsikter i de här frågorna och yttra dem? Somliga hävdar att kyrkan talar för mycket om normer på sexualitetens område. Kyrkans primära fokus bör förstås inte vara på de här frågorna, men de är inte oviktiga. Ytterst sett handlar det om människans sanna identitet, om familjens plats och om våra barns framtid.
"

Letterna gläds över ny bibelöversättning
- Dagen - "Efter 17 års arbete har invånarna i grannlandet Lettland fått tillgång till en modern översättning av Bibeln. Arbetet har bekostats av Svenska bibelsällskapet och svenske kungen skickade en hälsning inför helgens lansering."

Abortfrågan är ingen slaskdebatt
- Jacob Rudolfsson skriver på SEA:s hemsida: "Nyligen diskuterades abortfrågan i Aktuellt där två tydliga röster - RFSU och Ja till livet - debatterade och argument bröts mot varandra. Inget konstigt med det. I ett öppet och demokratiskt samhälle är rätten till fri debatt och att göra sin röst hörd en grundläggande rättighet. Sedan är det upp till dem som lyssnar på debatten att avgöra vem som kunde argumentera för sin sak bäst.
Därför är det besynnerligt att försvarare av det fria ordet - DN och GP - anser att debatten mellan RFSU och Ja till livet är att "trivialisera frågan", samt beskrivs som en kantring, en "ovidkommande debatt" och en "slaskdebatt"
.

Om civil olydnad
- Stefan Swärds blogg - "En känsla jag hade är att som aktiv kristen är man nog mer öppen för civil olydnad än många andra grupper i samhället. Kristna kyrkan har ju ofta haft en tradition att vara en marginell och förföljd röst. Svenska frikyrkorörelsen växte fram i civil olydnad. Det var illegalt att starta församlingar på 1850- och 1860-talet men det gjordes ändå. Stora delar av världsvida kyrkan är eller har varit förföljd, och i både kommunistländer och muslimländer är det vanligt med illegala kyrkor. Vapenvägran har en lång tradition i frikyrkan, och så sent som under sjuttiotalet var det en hel del kristna som fick korta fängelsestraff därför att man vägrade vapentjänst. Jag var själv på gränsen till detta men fick vapenfri tjänst åren 1976-77. Sedan kan ett kristet moraliskt engagemang också leda till civil olydnad, engagemang för flyktingar, mot rasism, protester mot aborter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar