Dagens Nyheter

11 okt. 2012

Nyhetsflödet torsdag den 11 oktober

Respektera religionsfriheten
- Jackie Jakubowski i Kyrkans Tidning med anledning av situationen för de egyptiska kopterna - "Förföljelser mot kristna i den muslimska världen uppmärksammas sällan.
De har svårt att få tillstånd att reparera eller bygga kyrkor och ofta utsätts koptiska bönehus för vandalisering. I oktober 2011, då tusentals kopter demonstrerade i Kairo mot religiös diskriminering, blev de beskjutna av militären. 27 kopter dödades, 329 skadades. Några månader tidigare hade en kyrka i Alexandria utsatts för ett bombattentat, 21 personer dödades och 27 skadades.
"

”Sverige behöver fler religiösa folkhögskolor”
- Dagens Nyheter - "Den religiösa bildningen bör få större utrymme genom att de religiösa folkhögskolorna blir fler, skriver sju före­trädare för folkhögskolor och religiösa samfund."

Apropå yoga i förskolan
- Ulf Sundkvist i Dagen - "Att rädslan för kristen religiös påverkan av barn och ungdomar är stor har vi lärt oss nu. Jag ­menar; nåde den präst som önskar Guds välsignelse på skolavslutningen. Rädslan för asiatisk religiös påverkan verkar däremot vara obefintlig...
...Varför inte säga som det är? Yoga är inte religiöst neutralt. Det är lika lite neutralt som bön. Yoga kan till sin form inte frikopplas från andlighet, i synnerlighet inte från österländsk andlighet
."

Når menneskeverdet utfordres
- Tankesmien Skaperkraft - "Blant de bærebjelker et liberalt demokrati hviler på, hører avgjort enkeltmenneskets ukrenkelige verdi til. Vi tilkjennegir enkeltmennesket verdi når vi anerkjenner dets rett til liv, velferd og beskyttelse, når vi på en spesiell måte verner om sårbare og svake mennesker, og når vi konsekvent søker å handle på en slik måte at mennesket betraktes som et mål i seg selv heller enn et middel."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar