Dagens Nyheter

13 okt. 2012

Nyhetsflödet lördag den 13 oktober

Andlig spänst
- Marcus Birro i Expressen - "Allting handlar om fysisk status, om fysiska ideal, om att vara smal, ung, vacker, framgångsrik. Alla vet och accepterar att man måste hålla kroppen i träning. Vi vet vad som händer om vi slår dank i soffan och fyller oss med chips och smågodis. Vi blir feta. Det vill vi inte så vi tränar. Vi tränar som dårar. Vi avsätter varenda liten ledig timma åt fysisk träning.
Gott så.
Men samma regler gäller ju för andlig spänst. Det kostar på. Vet vi då inte att vi blir mjuka, skadade, förslappade, förslavade, meningslöst avtrubbade i hjärnan och i hjärtat av andligt träck, av moraliskt förfall, av att vi vägrar fylla vårt inre med annat än det som är snabbt, värdelöst, uselt och konstruerat?
"

I Jesu efterföljd kan jag inte följa Muhammed
- Gustaf Henriksson på Newsmill - "De flesta muslimer är inte terrorister. Men koranen ger helt klart utrymme för våldshandlingar i Guds namn och står här i bjärt kontrast mot Nya testamentet.
Att beträda minerad mark fordrar varsamhet; låt mig därmed först slå fast att syftet med den här artikeln inte är att kränka någon muslim, utan att föra uppmärksamheten till vad jag ser som en avgörande teologisk skillnad mellan islam och kristendomen, utifrån deras urkunder och grundare. Den teologiska ansatsen lyser ofta med sin frånvaro i samhällsdebatten när vi granskar våld i religioners namn
."
  
Vem är egentligen en kristen?
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Att vara en kristen innebär att man är medveten om att Jesus genom sin död besegrade djävulens makt över dödsriket och att han uppstod för att sedan återvända till sin härlighet. Han är Kristus som är samma ord som namnet Messias. Det betyder att en kristen tror på honom som en garanti för den totala upprättelse som Bibeln beskriver, när hela skapelsen, alla människor, djur och natur ska befrias från ondskans inflytande och bli det Gud ville från början med allt skapat."

Forholdet mellom mann og kvinne
- Jostein Nielsens blogg - "Fordelen (og ulempen?) med å lese Bibelen med fokus på hvert enkelt vers, er at jeg ikke kan vri meg unna de versene som er vanskelige å forstå i min samtid. Når jeg nå er kommet til relasjonen mellom mann og kvinne i ekteskapet står jeg overfor en slik utfordring.
For meg er det ikke tvil om at ”i Kristus” er en av Paulus sine aller viktigste teologiske byggesteiner. Og i Kristus er det i følge Paulus ikke mann og kvinne (Gal 3:28). Dersom dette glemmes, kan versene i siste del av Efeserbrevet 5 misforstås og misbrukes. Det har dessverre skjedd og det hender fortsatt at det skjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar