Dagens Nyheter

22 okt. 2012

Nyhetsflödet måndag den 22 oktober

Etiken lyser med sin frånvaro i bloggosfären
- Inger Alestig i Dagen - "Gratisivrarna menar att bloggar är lika bra som tidningar, och att det bara är en tidsfråga innan alla kommer att säga upp sin papperstidning eller strunta i betalväggar och få all sin information via bloggar.
Och visst finns det kvalitetsbloggar på nätet. Ändå är det i dagsläget få bloggare som har blivit kända för att de skrivit artiklar som resulterar i viktig samhällsdebatt. Den tid som krävs för att göra bra journalistik verkar inte alltid finnas i bloggvärlden.
Inte heller finns de etiska riktlinjer som tuggats fram inom journalistkåren, och som bland annat resulterat i att man upprätthåller skarpa gränser mellan reklam och redaktionell text. I bloggosfären där-emot råder rena anarkin på det här området.
"
Läs också Annika Borgs kommentar i Kristen Opinion

Har kyrkan glömt missionsbefallningen?
- Bengt Olof Dike på Churchmill - "Kyrkfolket måste med raka ryggar, stolthet och trosövertygelsens känsla och utstrålning stå upp för kristendomen – på samma sätt som exempelvis dialogpartnern står upp för sin tro, skriver frilansjournalisten Bengt Olof Dike med utgångspunkt i den kristna missionsbefallningen."

Försvara Jesus med statistik!
- Göran Skytte i Dagen - "Visserligen pekar många kurvor ner. Men vi är fortfarande väldigt många.
Det finns statistik från SOM-institutet i Göteborg som pekar i denna riktning. Ett exempel: Tretton procent av befolkningen gick i kyrkan på första advent – men bara tre procent deltog i någon demonstration på 1 maj.
Jonas Bromander, forskningschef vid Svenska kyrkans kansli i Uppsala, säger att ”antalet besök i Svenska kyrkans gudstjänster under ett år är högre än sammanlagda antalet biobesök i Sverige. Inte heller alla känner till att cirka 10 procent av befolkningen, det vill säga 900 000 människor, en helt vanlig söndag bedriver någon form av religiös aktivitet”
."

Sexuell identitet och bibeltolkning
-  Anders Gerdmar, docent i Nya testamentets exegetik, i Världen idag - "Från biblisk synpunkt är queer och alla dessa varianter helt främmande; queers agenda att lösa upp könsidentiteten så att alla tänkbara sexuella relationer blir OK, kan inte förenas med biblisk syn på könsidentitet eller sex. Kanske blir detta ännu mer uppenbart när polyamorös livsstil slår igenom och vill få sin välsignelse i kyrkorummet, det vill säga att man älskar flera på en gång. På sin blogg säger nye Skarabiskopen Åke Bonnier att man inte kan acceptera detta – i dag: "I dagsläget gör vi inte det. Kyrkans hållning är att stödja och välsigna livslånga, trofasta parrelationer. Man-man, kvinna-kvinna, man-kvinna - dessa kärleksrelationer kan välsignas av kyrkan - men inga andra - idag."

Danska kvinnor gör abort i Sverige
- Dagen - "Gravida danska kvinnor reser till Sverige för att göra abort när de är missnöjda med fostrets kön."

1 kommentar:

  1. Biskopen garderar sig för vad som händer i framtiden, väl medveten om att kyrkan de senaste decennierna mot sin vilja drivits till ändrad syn på olika saker.

    SvaraRadera