Dagens Nyheter

28 okt. 2012

Nyhetsflödet söndag den 28 oktober

Neurokirurg hjärndöd, var i himlen, kom tillbaka!
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Eben Alexander är en känd läkare i USA. Han är specialist inom hjärnkirurgi. Vid sidan av klinisk verksamhet föreläser han sedan många år regelbundet, vid universitetet (Harvard Medical School).
Som vetenskapsman hade han i många år förklarat att så kallade ”nära-döden-upplevelser” hade en naturlig förklaring av det som händer i hjärnan när syretillförseln upphör i samband med människans död. Forskares iakttagelser hade övertygat om att det man hävdat av upplevelser, endast har varit kemiska processer i hjärnans ”neocortex”, som är området för medvetande, känsla och erfarenhet.  Visserligen var han ”kristen” till namnet, men utan en personlig tro på Jesus eller andliga verkligheter
."


Väckelsens utbud och efterfrågan
- Lukas Berggren i Världen idag - "Hur ser det ut i Sverige då, längtar människor efter Gud? I ett av världens mest sekulariserade länder kan man lätt få för sig att människors gudslängtan har ebbat ut. Men tillåt mig tvivla. Några ord från prästen i S:ta Clara kyrka, Carl-Erik Sahlberg, har inte lämnat mig. Han säger ungefär så här: "Jag har under alla mina år som präst aldrig upplevt en sådan andlig öppenhet bland människor som just nu". Kan det vara så att det sekulära projektet har misslyckats? Har upplysningstänkande och ateistisk propaganda inte lyckats ta kol på evangeliet, sina ansträngningar till trots?"


Betala skatt eller inte?
- Gabriella Mellergårdh i Dagen - "Ska vi lyda människor mer än Gud? Fariséerna försökte snärja Jesus med en fråga om skatteplikt. Hans kloka svar utmanar och vägleder än i dag. I Matteusevangeliet berättas om hur fariséerna gjorde försök att hitta svaga punkter hos Jesus för att sedan kunna anklaga honom inför romarna, men också inför det judiska folket.
De valde en fråga som än i dag väcker starka känslor: våra pengar. Var det verkligen rätt av judarna att betala skatt till den romerske kejsaren?
"


Försoning kräver ärlighet och saklighet
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Yttrandefriheten och individualismen tillåter att såra, förnedra och uttala sig kränkande. Det här är ödeläggande för hela vår kultur! Trenden skadar relationerna både på jobbet, i familjen, och tyvärr också i kyrkan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar