Dagens Nyheter

4 juli 2014

Nyhetsflödet fredag den 4 juli

Ukrainas kamp för självständighet 
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Ukrainas befolkning har historiska skäl till sin beslutsamhet att försvara sin självständighet inför Moskva och det ryska samväldet. Under Josef Stalins diktatur förbjöds de att använda sitt språk, 100 000-tals ukrainare packades in i godsvagnar och transporterades till Sibiriens kyla. Där stannade godstågen och släppte av folket, mitt ute på tundran, utan anknytning till platser där det skulle finnas bostäder och mat att äta. 300 000 dog svältdöden. Många fler avrättades som fiender till kommunismen när de kämpade för bondens rätt att bruka sin egen jord."

Kristen massflykt i norra Irak
- Dagen - "För första gången på 1 600 år firades det för två veckor sedan inte någon söndagsmässa i Mosul i norra Irak. Många kristna har också flytt från Nineveslätten – men det råder delade meningar om vad som ligger bakom den senaste tidens våldsamheter.
Dagarna innan den inställda mässan hade Mosul fallit i händerna på jihadistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis). Brittiska BBC uppger samtidigt att 40 000 människor har flytt från sina hem på Nineveslätten, inte långt från Mosul, för att undkomma oroligheterna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar