Dagens Nyheter

23 juli 2014

Nyhetsflödet torsdag den 24 juli

Sluta blunda för förtrycket
- Annika Ahlefelt i Sändaren - "Jakten, förtrycket och slakten på de kristna i Irak och Syrien är den enskilt viktigaste frågan för kyrkorna att ta ställning till just nu.
I skuggan av den upptrappande konflikten i Gaza och flygplanskatastrofen i Ukraina fortsätter förtrycket förföljelserna av kristna i Irak och Syrien. En ständigt pågående och accelererande process, som de flesta av oss kanske inte förstått vidden av.
Detta är den kanske enskilt viktigaste frågan för kyrkorna att ta tydlig ställning till just nu. Eftersom förföljelserna tycks ha nått sådana proportioner att det måste betecknas som en etnisk rensning."

Religiösa ledare i Storbritannien mot lag om aktiv dödshjälp
- Signum - "Kardinalen av Westminster Vincent Nichols (bilden) och ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby har gått samman med andra kristna, judiska och muslimska ledare för att uppmana överhuset att inte anta en lag rörande dödshjälp.
Lagförslaget skulle om det antas, innebära att läkare får skriva ut en dödlig dos medicin till patienter som bedöms ha mindre än sex månader kvar att leva.
”Man borde erkänna och ta fasta på att varje mänskligt liv har ett egenvärde”, sade de 24 religiösa ledarna i sitt gemensamma uttalande. ”Detta är centralt i såväl våra lagar som i våra sociala relationer. Att underminera detta vore ett stort misstag.”

En jämte i Kilimanjaro
- SVT Play - Prästen i S:ta Klara kyrka Carl-Erik Sahlberg som efter sin pensionering med sin fru Overa flyttade till Tanzania där de tar hand om utsatta barn. Du kan se programmet från SVT HÄR...
Carl-Eric Sahlberg
I programmet säger Sahlberg:
”Att göra som en del gör när de är 67, lämnar allt, lägger av allt, sitter i sin lägenhet, telefonen tystnar, dagarna bara går, när ändå just nu i livet man står på ett mycket högt trappsteg, man har samlat på sig mycket erfarenhet, mycket kunskap, har många kontakter, då skall man inte förslösa det pundet. Jag skulle krympa som människa om jag bara satte mig i en förort till Stockholm och läste kvällstidningarna och tittade på TV. Det finns så mycket kvar. Jag brukade alltid säga, och sade det också i min sista predikan i Klara: Det bästa har vi framför oss.”

Israel är inte en apartheidstat
- Kauko Antbacke i Sändaren - "Göran Rosenberg anser Israel som en minoritetsförtryckande apartheidstat utan att se vilket läge landet befinner sig i. Inget annat land har så offrat sig för sin frihet och till och med tvingats att bygga murar för att skydda sin befolkning.
Därtill tar de hand om fler invandrare per capita än något annat land. De omgivande arabländerna skapar mer flyktingar än några andra länder. Freedom House rankar Israels demokrati i nivå med de nordiska länderna. Arabländerna hamnar i absoluta botten.
Uppfattningen att Västbanken (Judéen) och Golanhöjderna - varifrån Syrien sköt granater mot judiska kibbutzer - är ockuperat av Israel är inte sann. Västbanken och Jerusalem erövrades i ett försvarskrig 1967 då även Damaskus var inom synhåll för Israels segerrika arme. När araberna inte kunde vinna regelrätta krig började de med propagandakriget och spridandet av märkliga konspirationsteorier. Detta och annat, som vapenköp, bekostas av de miljarder som andra länder ger i bistånd år efter år av vilket merparten hamnar i ledarnas korrumperade fickor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar