Dagens Nyheter

28 juli 2014

Nyhetsflödet måndag den 28 juli

Konflikten avslöjar utbredd ersättningsteologi
- Tommy Dahlmans blogg - "I Pingströrelsen har det alltid funnit en profetisk uppmärksamhet på det som sker med Israel. Tyvärr känner många pastorer i min egen ålder och de som är yngre att hela frågan om Israel är obekväm om inte helt ointressant. Dessa pastorer ser sakfrågan numera bara i ett politiskt och humanistiskt perspektiv. Denna ersättningstendens har gjort att det har tystnat i kyrkorna och samtiden har tappat den profetiska förståelsen. Pingströrelsen har aldrig tidigare godkänt en ersättningsteologi som förnekar den historiska substansen i stora delar av GT: s profetiska texter och som förminskar det fysiska Israel till en allegorisk tanke. Pingströrelsen har alltid sett Israel som ett tecken för nationerna och som ett vittne om Guds närvaro utifrån det historiska och det politiska perspektivet. I motsats till ersättningsteologin har vi tolkat de profetiska utsagorna i GT som fysiska och politiska variabler som syftar på Guds handlade med ett fysiskt Israel...
Nu har kriget pågått i flera veckor. Ersättningsteologin sprider sin uppfattning på bloggar, i tidningsartiklar, på Facebook och genom tweets. Men fortfarande har inget samlande teologiskt språkrör skrivit, indikerat eller uppmanat till klassisk Pentecostal teologi i Israelfrågan. Och medan vi nynnar på melodin ”midnatt råder tyst det är huset ” hör andliga ledare av sig och ifrågasätter mitt konsekventa teologiska, politiska och historiska försvar för nationen Israel."

Vad vill Hamas?
- Hemmets Vän - "Det är inte Israel eller bosättningarna som är problemet. Det är Hamas som är problemet. Israel vill fred och demokrati. Hamas vill varken erkänna eller sluta fred med staten Israel. Istället ska Israel utplånas. Känn på det ordet. Utplånas.
Hamas är en terrororganisation, som visat sig inte sky några medel som helst för att uppnå sina syften. Med raketramper placerade i vanliga bostadsområden, med civila som mänskliga sköldar, sprider man skräck och förintelse i Israel. Och. Verksamheten är sanktionerad. Hamas ingår i den Gazas enhetsregering, som också får stort internationellt stöd, bland annat från Sverige.
Hur sluter man fred med någon som vill förinta ens existens? Frågan är om det går över huvud taget. Minst två gånger har Israel varit redo att lägga ner vapnen under sommarens upptrappade konflikt, men det vill inte Hamas. I stället låter man raketerna tala.
Att Israel vill fred är tydligt. Man har till och med varit beredd att avstå delar av sitt eget land för att nå fred."

Israel angrips av kristna ledare i europeisk 30-tals språkbruk
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Israel är ett land med en judisk befolkning med drygt sex miljoner innevånare. Inom Israel finns också1,6 miljoner araber. De har i stort sett samma möjligheter till välfärd som den judiska befolkningen.
De arabiska nationernas befolkning är närmare 370 miljoner. På Västbanken bor 2,3 miljoner palestinier och inom Gaza är det 1,6 miljoner innevånare.
Israel är ständigt utsatt för hård och ensidig kritik. Även bland Israels vänner väcks ibland misstanken att palestinska araber diskrimineras. Då är det viktigt att ta reda på fakta och inte fastna i den ensidiga kritik som riktas mot Israel.
Vi får inte glömma att i Jordanien och i Egypten, liksom i de ”palestinska” områdena, Gaza och Västbanken, har inte en enda jude rätt att bosätta sig. De som ändå bosatt sig inom sådana områden, ses som inkräktare. Inom Israel arbetar och bor araber tillsammans med judarna. Israel har en växande arabisk befolkning, med representation i Knesset och lever därmed i Mellersta Österns enda fungerande demokrati. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar