Dagens Nyheter

7 juli 2014

Nyhetsflödet måndagen den 7 juli

Väckelserapport från Etiopien – del I: startskottet för den karismatiska förnyelsen
- Olof Edsinger i EfterKristus - "Den etiopiska Mekane Yesuskyrkan är antagligen den snabbast växande lutherska kyrkan i världen. Den grundades 1959 och hade då ca 20 000 medlemmar, en frukt av många års troget missionsarbete där bl a svenska EFS-missionärer har spelat en avgörande roll. I dag räknar man hela 2,3 miljoner medlemmar – att jämföras med den dryga miljon som är 1991 års siffra [2014 är medlemsantalet uppe i 6,4 miljoner!]. 1991 föll den marxistiska diktatur som i 17 år hade förtryckt det etiopiska folket, och det var också då som väckelsen började anta dessa proportioner. Lidandet och förföljelsen från komunisttiden har naturligtvis bidragit enormt mycket till väckelsen, men minst lika avgörande är faktiskt en annan erfarenhet. Nämligen erfarenheten av de karismatiska gåvorna."

Vår relation till Islam och vårt kristna arv
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Utifrån min övertygelse som kristen är det en utmaning när Islam växer i styrka medan kristendomen försvagas. Jag vore inte äkta och sann som kristen om jag inte oroades över Islams inflytande över Europa. Koranen förnekar det Bibeln redovisar som sanning. Muhammed förminskar Jesus som jag hävdar är identisk med Gud! Sharialagen tillåter inte en muslim att konvertera till kristen tro och förespråkar dödsstraff även för den som påverkat en muslim till att bli kristen.
Nu finns det mer än 400 000 muslimer i Sverige. De närmar sig en halv miljon till antalet. Jag tror att inte mer än 20 % är ”fundamentalister”, men det är samtidigt ett faktum att som flyktingar i främmande land, förstärks ofta hemlandets identitet genom en naturlig hemlängtan.
Det viktigaste som jag har att säga är att vi alla som har en kristen tro i grunden, måste bli mer tydliga och tillämpa vår tro. Om vi är tyst neutrala, kommer Islam att förstärkas medan kristna värderingar försvagas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar