Dagens Nyheter

10 juli 2014

Nyhetsflödet torsdag den 10 juli

Hur många står emot Isis agenda?
- Per Ewert i Världen idag - "När den extremistiska islamistgruppen Isis den 29 juni utropade sig som kalifat utökade de drastiskt sina maktanspråk. Deras krav på underkastelse gäller nu långt mer än enbart makthavare och invånare i Syrien och Irak.
För att förstå Isis nya ambitioner behövs ett historiskt perspektiv. Att vara kalif innebär att vara profeten Muhammeds ställföreträdare. Från Muhammeds död och fram tills den siste sultanen och det muslimska kalifatet störtades på 1920-talet, var kalifen den som gjorde anspråk på att vara den samlande ledaren för alla världens sunnimuslimer. När Isis nu har utropat ett nytt kalifat under sin nyutnämnde kalif Abu Bakr al-Baghdadi skickar man en provocerande stark signal till samtliga sunni-, shiamuslimer och världens övriga invånare. Den förste kalifen efter Muhammeds död hette just Abu Bakr, och den nyutnämnde kalifen har nu anmodat alla världens muslimer att underkasta sig honom. Men inte bara det; i förra veckan uttalade han dessutom att jihad – det heliga kriget – är den främsta gärning en muslim kan utföra nu under ramadan. Mer ordagrant förklarade han: "Om ni håller fast kommer ni att besegra Rom och äga världen, om Allah vill."

Birro går ut Svenska Kyrkan
- Marcus Birro i Expressen - "Snart är Svenska kyrkan kliniskt befriad från allt kristet.
På de 14 år som gått sedan staten och kyrkan skildes åt har banden till det sekulära och outhärdligt politiskt korrekta samhället stärkts...
Tidsandan är ett hastigt andetag men dyrkas som en evig och helig sanning. När sanningar som styrt människor och samhällen i tusentals år ställs mot detta enda andetag segrar det korta perspektivet varje gång. Inte bara det. Om någon ifrågasätter tidsandan klubbas han ner som en galenpanna, en halvfacistisk bakåtsträvare som vill strypa människors frihet med sina bara händer...
Att ett samhälle betraktar framåtskridande som en dygd är väl en sak. Men att kyrkan följer efter är ett svek mot kärnan i kristen tro. Alla sociala medier har gjort många kristna ledare livrädda för att vara kristna och jag förstår dem. Man blir jagad, slagen, misskrediterad, felciterad, baktalad och hånad. Precis som Jesus Kristus för övrigt.
Jag kompromissar gärna om det mesta i mitt liv, men inte om min tro. Min tro är konstant. Tidsandan är en sval bris mot denna stolta mast i mitt liv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar