Dagens Nyheter

25 apr. 2016

Nyhetsflödet måndag den 25 april

Förra veckans viktigaste nyheter från Omni

MP:s ställer in krismöte efter mardrömsveckan
● POLITIK En avhoppad minister, en avstängd pressekreterare och därtill intern kritik om hur ledningen hanterat krisen. Miljöpartiets mardrömsvecka fortsätter och samtidigt störtdyker förtroendet för språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.
– Det här har vi nästan aldrig sett tidigare, sa Toivo Sjörén på Sifo.
I dag ställde partiet in ett krismöte som skulle hållas på telefon eftersom de befarade att journalister kunde avlyssna samtalet.
Läs mer om krisen inom MP

Kaplan avgick efter skandalen – följdes av fler
● POLITIK Mehmet Kaplan avgick i måndags från posten som bostadsminister sedan att det blivit känt att han bland annat varit på samma middag som företrädare för en högerextrem turkisk grupp. Flera ledarskribenter argumenterade för att drevet inte var islamofobiskt, utan hade drabbat även en politiker som umgåtts med till exempel nazister.
Efter Kaplans avgång har flera muslimska företrädare för Miljöparitet och Grön ungdom också valt att lämna sina uppdrag.
Läs mer om krisen inom MP

En unik röst tystnade – världen sörjer Prince
● KULTUR Miljontals fans chockades i veckan av beskedet att artisten Prince hittats död i sitt hem, 57 år gammal. Sedan dess har kollegor, kritiker, världsledare och vänner hyllat hans nyskapande och unika musik.
– En del av popmusiken har dött i dag. Han satte ny standard för musik helt enkelt, sa Sveriges Radios soulexpert Mats Nileskär.
Läs mer om Prince

Frölunda SM-mästare efter drömstart
● SPORT Frölunda är svenska mästare i ishockey efter att ha besegrat Skellefteå borta med 5–3 på söndagseftermiddagen. Det är klubbens första SM-guld på elva år.
”Det här kan vara början på en ny dynasti i svensk hockey”, skriver Sportbladets Mats Wennerholm.
Läs mer om SHL

Obama hotar och vädjar i Brexit-frågan

● EKONOMI Under ett besök i Storbritannien har Barack Obama kampanjat flitigt för att landet ska rösta nej i sommarens folkomröstning om att lämna EU.
”Den Europeiska unionen begränsar inte Storbritanniens inflytande, den förstärker det” skrev den amerikanske presidenten i en debattartikel i The Telegraph.
Samtidigt hotade han britterna med att ett utträde ur unionen skulle försämra handelsrelationerna med USA.
Läs mer om Brexit

Turkiet försökte tysta TV4-dokumentär
● KULTUR Den turkiska ambassaden i Sverige har försökt hindra TV4 från att sända en dokumentär i kväll, uppger kanalen. Dokumentären ”Seyfo 1915 – Det assyriska folkmordet” innehåller intervjuer med forskare och efterlevare.
”Vi kommer att protestera mot varje försök att utöva påtryckningar som hotar yttrandefriheten”, skriver TV4:s programdirektör Viveka Hansson.
Läs mer om Turkiet

Maktkampen i USA tätnar i båda läger
● UTRIKES Donald Trump tog en trygg seger över de andra republikanerna i sin hemstat New York i primärvalet under natten till tisdagen. På Demokraternas sida kammade Hillary Clinton hem dubbelt så många delegater som Bernie Sanders.
I veckan som kommer tätnar kampen ytterligare när båda partierna håller primärval i fem delstater.
Läs mer om presidentvalet i USA

Dom: Breiviks rättigheter kränks i fängelset
● UTRIKES En norsk domstol har konstaterat att Anders Behring Breiviks mänskliga rättigheter kränks när han hålls isolerad från personal och andra intagna i fängelset. Breivik påstår själv att det är så inhumant att han föredragit dödsstraff. Domen har rört upp starka känslor i Norge, men visar enligt en norsk rättsexpert att landets domstolsväsende är oberoende.
Läs mer om Breiviks fängelsestraff

Tysk försäljning står Vattenfall dyrt
● EKONOMI I veckan kom beskedet att Vattenfall är redo att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till tjeckiska EPH. Försäljningen väntas innebära att det svenska bolaget förlorar över 20 miljarder kronor. ”En katastrofal affär”, sa Ekots ekonomireporter Kristian Åström.
Beskedet ses också som ett politiskt dråpslag för Miljöpartiet som motsatt sig försäljningen.
Läs mer om Vattenfalls affärer i Tyskland

Ny stor flyktingtragedi på årsdag
● UTRIKES I tisdags var det på dagen ett år sedan den enskilt värsta flyktingolyckan på Medelhavet, då över 800 migranter drunknade när deras överlastade båt förliste. På årsdagen inträffade en liknande olycka, även denna gång med en båt på väg från Libyen mot Europa. FN befarar att omkring 500 människor dog.
– Min fru och mitt barn drunknade framför mina ögon, sa Muaz från Etiopien.
Läs mer om flykten till Europa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar