Dagens Nyheter

24 apr. 2016

Nyhetsflödet söndag den 24 maj

Rosengård i Malmö – en grogrund för islamistisk terrorism
- Göra Jacobson i Inblick - "I Bryssel sitter en svensk 23-årig kille, född och uppvuxen i Rosengård i Malmö, häktad för delaktighet i de fruktansvärda islamistiska terrordåden i Bryssel.
– Det är ett misslyckande för samhället att vi inte i tid har kunnat stoppa honom och alla andra som rest ner till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande terrororganisationer, säger Daniel Norlander, huvudsekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism till Inblick."

Drottning Elizabeth fyller 90 – ”Kristus är kungen jag tjänar”
- Världen idag - "En klippa" — så beskriver den brittiske premiärministern David Cameron drottning Elizabeth II, som i dag fyller 90 år. Själv hyllar hon Guds trofasthet.
   Den populära monarken utropades till drottning 1952 och kröntes året därpå. Det stora födelsedagsfirandet äger rum först i juni, men redan under dagen uppmärksammas drottningen med salut i Hyde Park i London. Dessutom bjuds medborgarna på te och tårta.
   Under sin tid som statschef har drottning Elizabeth hunnit avverka tolv premiärministrar. Hon har också stått modell för inte mindre än 23 vaxfigurer på Madame Tussauds i London. 76 procent av det brittiska folket stöder monarkin, enligt en ny undersökning."

M kan stoppa svenskt erkännande av IS folkmord
- Dagen - "KD, L och SD vill se ett svenskt erkännande av att IS begår folkmord på kristna, yazidier och andra grupper. Men Moderaterna verkar ointresserade, och kan därmed sätta stopp för en riksdagsmajoritet.
   I EU-parlamentet stod alla svenska riksdagspartier, utom Vänsterpartiet, bakom att kalla Islamiska statens övergrepp i Syrien och Irak för ett folkmord. Skulle samma partier göra samma bedömning i Sveriges riksdag skulle det bli en överväldigande majoritet för att även Sverige gör ett folkmordserkännande.
   Men det är ännu osäkert hur partierna kommer att ställa sig till frågan.
   Just nu behandlas motioner i utrikesutskottet som kräver att Sverige förklarar att morden på kristna, yazidier och andra minoriteter i Irak och Syrien ska betraktas som ett folkmord. I början av maj blir det omröstning i kammaren."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar