Dagens Nyheter

20 apr. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 20 april

Kristen tro har både centrum och gränser
- Ledare i Världen idag Stefan Swärd - "En populär tes brukar vara att församlingar ska byggas med fokus på centrum, inte gränserna. Kristus är centrum, och det är där vi ska ha vårt fokus. Gränserna handlar oftast om medlemskapet, vem som ska få vara med eller inte. Gränser handlar också om den kristna läran, vad som är en sann kristen tro och var gränserna för det går.
   Men att ha Kristus i centrum innebär att följa och lyda honom. Och då blir det kristna livet radikalt, det finns inte utrymme för att halta på båda sidor eller för halvmesyrer.
   Den svenska frikyrkorörelsen byggdes upp därför att man ville ha troendeförsamlingar. Där man delade varandras liv, och ett gemensamt liv i efterföljelse. I den statskyrka man lämnade fanns inte några gränser. Väckelsepionjärerna insåg att det behövdes gränser för att väckelsen skulle kunna gå vidare. Det behövdes gränser både för hur man skulle leva som kristen och vad man skulle tro som kristen."

Olika dopsyn hindrar ekumeniken
- Olle Christoffersson i Sändaren - "Det är med stort intresse jag försöker följa den ekumeniska utvecklingen i Equmeniakyrkan. Just arbetas på en överenskommelse med Svenska kyrkan om kyrkogemenskap, motsvarande överenskommelsen tidigare med Missionskyrkan. Nu kräver Svenska kyrkan, för att en överenskommelses om kyrkogemenskap skall träffas, att ”omdop” inte får förekomma i de anslutna församlingarna. En sådan överenskommelse kan naturligtvis inte träffas.
   Svenska kyrkans ställer alltså krav på att få bestämma det teologiska innehållet i Equmeniakyrkan för att kunna öppna kyrkogemenskap. Kravet ifrågasätter den grundläggande tanken i hela frikyrkorörelsen i Sverige: individens frihet att uttrycka och praktisera sin personliga tro. Kravet drabbar naturligtvis alldeles speciellt den baptistiska sektorn av Equmeniakyrkan."

IS orosmoln över arabvärldens unga
- Hemmets Vän - "13 procent av de unga i arabvärlden kan tänka sig att stödja terrorgruppen Islamiska staten (IS) – om den använde mindre våld. Nästan fyra av fem avvisar dock IS, vars härjningar ses som det största hotet gentemot regionen, visar en färsk undersökning.
   Många av dem lever i konfliktområden, och har sett familjer fly och samhällsinstitutioner stängas. Andra har vuxit upp i oljerika länder och är oroliga över det fallande oljepriset. Men det mest slående i undersökningen Arab Youth Survey, som genomförts för åttonde året i rad och bygger på intervjuer med 3 500 unga i 16 arabländer, är IS närvaro: Den extrema jihadiströrelsen ses som det främsta hotet gentemot regionen för andra året i rad."

VARFÖR JUST KRISTEN?
- Bengths blogg i Inblick - "Jag är kristen och det skäms jag inte för att frimodigt stå upp för i Sverige idag, som räknas till ett av världens mest sekulariserade länder, och i en värld där 80 % av all religiös diskriminering sker mot kristna. Då omkring 100 000 000 kristna förföljs och mer än 100 000 kristna dödas varje år. Var elfte minut, sju dagar i veckan, 365 dagar om året, dödas en person därför att han eller hon är just kristen.(2) Att vara just kristen är det tydligen värt att både lida och dö för.
   Jag är kristen och inte något annat! Jag är inte muslim eller hinduist eller buddist. Jag hör inte hemma i vare sig någon främmande eller känd religion och inte heller i några ”Gudlösa ismer” såsom Darwinism, sekulärhumanism etc. även om jag har vänner och bekanta i de sammanhangen...
   Vi människor bär alla på frågor, mänskliga frågor, s.k. ”existentiella frågor”.(4) Det är något genuint mänskligt att vi ställer dessa frågor, men också att vi vill ha svar på dem. Jag är kristen, därför att jag har fått trovärdiga svar på dessa ”existentiella frågor”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar