Dagens Nyheter

3 apr. 2016

Nyhetsflödet söndag den 3 april

Den palestinska uppviglingen till våld måste upphöra
- Mikarl Oscarsson i Världen idag - "Den 7 mars skrev Världen idag om den interpellation jag tidigare ställt till biståndsministern. I interpellationen tydliggjorde jag min ståndpunkt kring biståndet till Palestina och varför det borde villkoras.
   Biståndet är i grund och botten viktigt för en region som lider svår nöd. Under förra året tog Palestina emot cirka 430 miljoner kronor, varav cirka en fjärdedel gick till humanitärt stöd. Alltså ett stöd till livsmedel, näringstillskott, husrum, vatten, sanitetsanläggningar och sjukvård. Vi får aldrig göra avkall på hjälpen som går till de allra mest utsatta.
   Men, biståndet måste gå till det som det är avsett för. Bistånd får aldrig bli ett direkt eller indirekt stöd till terrorism, korruption eller andra kriminella gärningar."

Kyrka utreder präst som är ateist
- Dagen - "Hon kan bli utesluten. Men ateist-prästen Gretta Vosper tar strid för att få fortsätta leda sin församling.
   Måste en präst tro på Gud? Ja, frågan ställs just nu på sin spets i Kanada, där Gretta Vosper valt att stå på sig, trots hård kritik. Trots att hon säger sig varken tro på Gud eller Bibeln vill hon vara kvar som präst i sin församling i Toronto.
   Hon är präst i United Church of Canada, den största protestantiska kyrkan i landet, ett samfund som får betraktas som liberalt. Kyrkan har varit pionjärer när det exempelvis gäller kvinnliga präster och samkönade äktenskap.
   Men när det handlar om en präst som inte tror, och är väldigt öppen med det, verkar kyrkans ledning vilja sätta stopp. De har inlett en granskning av Gretta Vosper, vilket skulle kunna leda till att hon avkragas. Själv stretar den 57-åriga prästen emot, och menar att hon fortfarande har en viktig roll att fylla."

Kristendomen uppstod ur den tomma graven
- John Sjögren i Svenska Dagbladet - "Jesus är uppstånden, lyder påskdagens glada budskap. Teorierna går isär om vad som fick så många att tro på ett så osannolikt skeende, men vad som än hände den där söndagen för snart 2000 år sedan kan man konstatera att en hel världsreligion skulle komma att växa fram ur dessa berättelser."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar