Dagens Nyheter

16 apr. 2016

Nyhetsflödet lördag den 16 april

”Kyrkan behöver stå upp mot högerextremismen”
Stefan Swärd och Micael Grenholm i Svenska Dagbladet - "Hittills har kyrkorna stått upp för människovärde och gästfrihet i ett allt kallare Europa. Sveriges kristna råd, Svenska kyrkan och många frikyrkor har gjort ett bra jobb när det gäller att protestera mot regeringens nya invandringsfientliga politik. Kristenheten är än så länge ett moraliskt samvete i det alltmer desillusionerade och moraliskt likgiltiga europeiska samhället.
   Dock ska detta inte tas för givet. 1930-talet visar oss att kristendomen snabbt kan korrumperas till oigenkännlighet om inte de grundläggande värdena försvaras. Behovet av en rakryggad kyrka som står fast förankrad i Jesu moral är väldigt stort, och vi hoppas att kristna ledare ser och antar den utmaningen."

När Gud upphör att vara helig - Kristendom utan synd
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Jonas Gardell är ett svårfångat fenomen när det gäller synen på synd och förlåtelse. Å ena sidan talar han vitt och brett om Gud som nådig, barmhärtig och förlåtande. Å andra sidan tycks han inte vilja kännas vid något behov av att be om förlåtelse för sin egen synd. I en TV-predikan i Ersta kyrka deklarerade han att han har valt att tro på en Gud som inte kräver att syndaren ska omvända sig. Och i TV-programmet Centrum påstod han att kyrkans lära att Gud älskar syndaren men hatar synden är falsk. Orsak: syndaren och synden är ett, och då måste ju Gud älska dem båda!
   Hand i hand med denna teologi går hos Gardell ett förnekande av Guds dom som något gott. Och här har vi dessvärre en av de blinda fläckar som Gardell har gemensam med ganska stora delar av Sveriges kristenhet. I modern teologi har Guds dom kommit att stå för något enbart negativt. Men i Bibeln ser vi faktiskt att domen presenteras som en central aspekt både av Guds helighet och godhet. Som man enkelt kan sammanfatta det: en Gud som inte i vrede vänder sig emot det som är ont, kan ur ett bibliskt perspektiv inte förtjäna beskrivningen ”god”!

Gripande scener vid Azusa now
- Världen idag - "En massiv demonstration av förbön, tillbedjan och Andens enhet. Lördagens ”Azusa now” i Los Angeles blev på många sätt den succé man kunde förvänta sig.
I 15 timmar, med start 07.30, pågick samlingen på mäktiga Memorial Coliseum arena i Los Angeles. Regnet bidrog nog till att dämpa besökstalen en aning. Den officiella besökssiffran landade på 56 586.
Riktigt gripande scener utspelades när olika sår i den amerikanska folksjälen lyftes fram i ljuset. Kristna andefyllda indianer – en del iförda traditionell krigsskrud – samt afroamerikaner och vita trädde fram sida vid sida. I förkrossad bön bad man Gud om förlåtelse för historiska övergrepp.
– Vi ska öppna himlens portar, sa en indiankvinna och fick jublet att stiga innan hon började be bönen ”Fader vår” på sitt språk."



«'Problemet' er at Gud er en 'gentleman'!»
- Fra Jostein Nielsens blogg - De siste par dagene har det handlet om den frie vilje, og jeg slipper ikke adjektivet "fri" helt enda.
I mitt liv er Gud tilstede som Den hellige ånd. Da jeg sa «ja» til Jesus, ble jeg født påny ved Den hellige ånd og han tok bolig i min ånd. Det innebar at jeg også var blitt et tempel (1) for Den hellige ånd."  Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar