Dagens Nyheter

21 apr. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 21 april

Friskvård viktigare än plåster i samlevnadsundervisning
- Claphaminstitutets hemsida - "Den 1 april lanserade Stockholm stad utbildningssatsningen ”Respekt och självrespekt” – detta efter att ha testkört programmet i fyra högstadieskolor. Upprinnelsen till satsningen är en insikt om att något måste göras som en motreaktion efter de många övergrepp och sexuella ofredanden som har rapporterats från festivalen We are Sthlm. Även det ökade antalet gruppvåldtäkter bland ungdomar, med en kulmen hösten 2013, ligger med i potten.
   Problemen visar sig dock vara större än några enstaka incidenter. Sexuella övergrepp och avsaknad av respekt för den kroppsliga integriteten har på senare tid rapporterats från hela riket. Leila Baksi, projektledare för utbildningssatsningen, berättar i pressen om en allmän normförskjutning, där en ny norm har uppstått bland unga killar som menar att det är fullt legitimt att ta för sig hur man vill med vilka tjejer man vill. Som en av de killar som är engagerad i projektet uttrycker det:
– Grabbarna fattar inte riktigt vad de håller på med, de kopplar inte att det inte är okej att göra vad man känner för. Det är så normaliserat att ingen ser problemen.
   Detta är förstås djupt oroväckande. Men varken sexuella eller andra normer uppstår i ett vakuum. Att insikten nu börjar sippra ner i det svenska samhället att en destruktiv normförändring har skett på det sexuella området är förstås glädjande. Men samtidigt finns det anledning att fundera på hur denna trend ska kunna motverkas."

Porr utgör en folkhälsokris
- Världen idag - "Utah blir den första amerikanska delstat som formellt förklarar att pornografi utgör en folkhälsokris. Republikanerna har drivit kravet i ett försök att skydda medborgarna mot "epidemiskt" eller "beroendeframkallande" sexuellt innehåll.
En av de stora porrproducenterna avfärdade åtgärden som "skadlig" och en gammaldags "morallag". Men experter tror att beslutet kan leda till att fler delstater följer Utahs exempel."

Även ondskan kan se snäll ut
- Göran Skytte krönika i Dagen - "Det är som att se en livsfarlig orm i ögonen.
Osama Krayem – misstänkt för delaktighet i massmordet i Bryssel 22 mars – såg nog ut som en av många unga muslimska killar i Rosengård, Malmö. Liksom jag tog han buss nr 5 in till stan, men jag steg på bussen i den välbärgade västra delen av staden, han steg på någonstans i de östra delarna, i Rosengård.
   Kanske var han av de många förortsungdomar som under sommaren strömmar till de nya badbryggorna med dopp i Öresund och nära utsikt mot Köpenhamn. Jag bor där, så vi kan ha gått förbi varandra. Kanske stod vi i samma kö på ICA Maxi, eller vid samma glasskiosk där vid badet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar