Dagens Nyheter

17 apr. 2016

Nyhetsflödet måndag den 18 april


Den gångna veckans viktigaste nyheter från Omni



Massiv kritik mot Kaplan efter middag och nazismliknelse
● POLITIK På söndagen avslöjade SvD att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) 2009 jämfört Israels agerande i Palestina med nazisternas på 1930-talet.
”Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck”, skrev Kaplan i ett svar.
Han har tidigare under veckan fått massiv kritik sedan det framkommit att han förra året varit på samma middag som den högerextrema turkiska rörelsen Grå vargarnas Sverigeledare.
– Statsministern måste fundera ordentligt på sitt förtroende för Mehmet Kaplan, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Läs mer om kritiken mot Kaplan

Många döda vid jordskalv i Japan och Ecuador
● UTRIKES På torsdagen slog två kraftiga jordbävningar till i södra Japan och ett dygn senare kom ett ännu större skalv med magnitud 7,0. Totalt har minst 41 människor dött.
Under natten till söndagen drabbades även Ecuador av ett skalv, med magnitud 7,8, som krävde minst 77 personers liv.
★ Läs mer om jordskalven i Kumamoto och Ecuador

31 miljarder extra till migration i regeringens vårbudget
● POLITIK Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på onsdagen vårbudgeten. 31 miljarder skjuts till för extra migrationsutgifter, vilket delvis bekostas av minskade anslag till biståndet.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson kritiserade regeringen för att låna trots ekonomiskt goda tider.
– Om man inte kan skapa balans när det går bra, när ska man då göra det, frågade Kristersson retoriskt i SVT Agenda.
Läs mer om regeringens vårbudget

Spotify hotar lämna Sverige
● EKONOMI Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon hotar i ett öppet brev med att flytta bolaget från Sverige om inte politiken ändras. De kräver bland annat ändring på bostadsmarknaden och inom skattepolitiken.
Brevet har startat en debatt om företagsklimatet och näringsminister Mikael Damberg (S) instämmer till viss del i kritiken. C-ledaren Annie Lööf anslöt till hashtaggen #backaspotify.
Läs mer om Spotifys öppna brev

Sifo: SD ner från vinterns toppnotering
● POLITIK Sverigedemokraterna har tappat 3,3 procentenheter av väljarstödet sedan toppnoteringen på 19 procent i december, visar en mätning från Sifo. Samtidigt har flödet av SD-väljare till S och M avstannat. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors skrev att läget är som vid det senaste valet:
”Varken de rödgröna eller Allianspartierna skulle få egen majoritet och SD skulle ta hem 15,7 procent av rösterna.”
Läs mer om opinionen i april

Svartenbrandt död vid brand
● INRIKES Lars Carlander, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, dog i fredags vid en lägenhetsbrand i centrala Kopparberg i Örebro län. Svartenbrandt var en av Sveriges genom tiderna mest kända brottslingar. Han har uppmärksammats för en rad rån och rymningar.
Polisen utreder orsaken till branden.
Läs mer om Lars-Inge Svartenbrandt

1 650 byggarbetare ute i strejk
● EKONOMI Fackförbundet Byggnads tog i tisdags ut 1 650 byggnadsarbetare i strejk. Samma dag kontrade arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier med att utlysa lockout.
Senare i veckan accepterade Byggnads märket, det vill säga en löneökning på 2,2 procent eller 590 kronor, men konflikten är fortfarande inte löst.
Läs mer om avtalsrörelsen

Rättegång mot 20-åring – misstänks ha planerat terror
● INRIKES I fredags inleddes rättegången mot en 20-årig man som står anklagad för förberedelse till terroristbrott i Sverige. Enligt åklagaren Ewamari Häggkvist ska mannen ha försökt bygga en självmordsbomb med avsikt att bli martyr. Den åtalade nekar till alla anklagelser.
– Jag har aldrig haft för avsikt att skada någon eller tillverka någon sprängladdning, sa 20-åringen under vittnesmålet.
Läs mer om terrormisstänkte 20-åringen


EU-politiker röstade ja till massregistrering
● UTRIKES Med stor majoritet röstade EU-parlamentet i veckan igenom ett förslag om massregistrering av flygpassagerare. Terrordåden i Bryssel och Paris har spätt på diskussionen om behovet av att kunna spåra resenärer. Tidigare röstade parlamentet nej av integritetsskäl, men i vintras förhandlades en kompromiss fram.
Läs mer om terrorhoten i Europa

Zlatan stämmer efter dopningsanklagelse
● SPORT Zlatan Ibrahimovic har lämnat in en stämningsansökan mot Friidrottsförbundets tidigare ordförande. Ulf Karlsson sa i början av april att han tror att stjärnan var dopad under tiden i Juventus, ett uttalande som han senare backat från.
– Om inte Ulf Karlsson har goda argument som visar att just Zlatan var dopad tror jag att Zlatan har ett bra case, sa juridikprofessorn Mårten Schultz.
Läs mer om dopningsanklagelsen mot Zlatan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar