Dagens Nyheter

5 apr. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 5 april

Kristen tro – samhällets hopp
- Dagen - "Vårt lands regelmässiga distansering från allt som andas Gud och kristendom är både internationellt och historiskt apart. Det skriver Per Ewert.
   Sverige är en udda fågel i flocken av världens länder och kulturer. I internationella undersökningar placerar vi oss allra längst ut i extremhörnet i vårt starka fokus på individualism och sekularisering.
   Rötterna till vårt tusenåriga kristna arv har kapats, och vår kultur har glidit iväg på en resa mot okänt mål där var och en är sin egen rorsman. Kristenheten bör ta på sig uppdraget att söka föra Sverige bort från enlighetens vrå, in i gemenskap med varandra och med resten av världen."

Tror muslimer och kristna på samma Gud?
- Martin Alexandersson i Efter Krisus - "Det har senaste tiden debatterats, bland annat i Dagen, huruvida muslimer och kristna tror på samma Gud. Problemet med frågan är egentligen att den är felställd, för det man egentligen debatterar är snarare – finns det frälsning i Islam?
   Grundproblemet är att man sätter likhetstecken mellan ”att tro på Gud” och ”att vara frälst”. Tyvärr finns inte dessa likhetstecken i NT. Jesus är tydlig med att han ”är vägen sanningen och livet” och att ”ingen kommer till Fadern utom genom [honom]” (Joh 14:6). Ingenstans i NT antyds att en tro på Gud skulle vara frälsande."

Ett samhällsbygge på biblisk grund
- Världen idag - "I varje mänskligt samhälle finns ett antal områden som tillsammans formar samhällets struktur och kultur. Dessa områden kan sammanfattas som sju grundpelare. Under våren kommer Per Ewert att i åtta artiklar betrakta samhället utifrån följande teman: politik och offentlig förvaltning, utbildning, massmedia, kultur och underhållning, religion, familjen, samt affärsvärlden."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar