Dagens Nyheter

23 apr. 2016

Nyhetsflödet lördag den 23 april

Dödshjälpsdebatten måste utgå från etik
- Världen idag - "Läkarkåren som nästan dagligen ställs inför svåra överväganden om liv och död delar inte förslagen om dödshjälp. Politikerna får inte låta synen på grundläggande läkaretik styras av opinionsundersökningar, skriver Jacob Rudolfsson, bitr. generalsekreterare på SEA.
   Två av tre svenska läkare är emot dödshjälp. Men enligt en avhandling gjord 2013 vid Karolinska institutet, säger samma avhandling att tre av fyra svenskar (73 procent) har en positiv inställning till att införa dödshjälp. Läkarkåren, som nästan dagligen ställs inför svåra övervägningar kring liv och död, delar alltså inte folkmajoritetens uppfattning.
   Att det finns en folkmajoritet för en viss handling innebär inte att politiker per automatik bör ändra lagar i den riktningen."

 Citaten och umgänget som fällde Mehmet Kaplan
- Ruben Agnarsson  i Inblick - "Bostadsminister Mehmet Kaplan avgick i måndags som statsråd, efter 18 månader med kontroversiella uttalanden och spektakulära möten som han i efterskott fått distansera sig från. Såväl Kaplan själv som Miljlöpartiets språkrör Gustaf Fridolin höll eldiga försvarstal efter ministerns avgång.
   Att Mehmet Kaplan på Almedalsveckan i juli 2014 jämförde nutida svenska jihadister i Syrien med svenska frivilliga i finska vinterkriget åren 1939–1940, hindrade inte statsminister Stefan Löfven från att välja Kaplan som statsråd.
   När Mehmet Kaplan sedan blev bostadsminister i oktober 2014 påstod han i turkiska medier att ungdomar anslöt sig till Islamiska staten på grund av islamofobin i Europa, och att detta kan motverkas genom att moskéer får statsbidrag."

Kritisk granskning av Peter Rollins som besöker Göteborg i helgen
- Stefan Swärds blogg - "Det här blir tredje blogginlägget med granskning av Peter Rollins teologi. Det är aktuellt på grund av att han besöker fem kyrkor i Göteborg I helgen.
   Rollins teologiska metod går ut på att dekonstruera, ifrågasätta och omformulera det som är centralt I kristen tro. Vad har Peter Rollins att säga om korset och kristna försoningsläran? Eftersom jag nyligen skrivit en bok i ämnet tyckte jag det var en intressant fråga. Han har en del att säga i ämnet."

Så blir de stående disse tre…
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Det er litt av en finale, finalen på kjærlighetskapittelet. Det er også finalen på determinativene der overskriften inneholder både pekeordet «disse» og mengdeordet «tre». Ettersom disse bestemmeordene er den siste ordklassen, er det også finalen på to måneder smakebiter på «Troens grammatikk». Dermed vet du litt om det som forhåpentlig blir til ei bok i løpet av året." Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar