Dagens Nyheter

22 apr. 2016

Nyhetsflödet fredag den 22 april

Olika aspekter av fallet Kaplan
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "Att en minister tvingas avgå är inte någon liten sak. Det är ett stort bakslag både för den sittande regeringen och för Stefan Löfven som regeringsbildare. Och även om Miljöpartiets båda språkrör vill tona ned frågan måste det rimligen ha varit hårda diskussioner på regeringskansliet. Mycket tyder på att Socialdemokraterna hade fått nog och att de på så sätt tvingade fram Mehmet Kaplans ”frivilliga” uppsägning.
   Det finns många perspektiv på denna fråga. Det första och viktigaste har med Mehmet Kaplans återkommande och mycket tveksamma uttalanden i synen på Israel och muslimsk fundamentalism att göra. Dessa är förstås i sig oförsvarliga, men till stora delar var de faktiskt kända redan innan Kaplan blev minister. Antagligen borde han därmed inte ha blivit tillsatt över huvud taget, men här och nu kan man också säga att ministern har fått fungera som en syndabock för den rödgröna regeringens Israelpolitik i stort. När vi inte kan bli av med Margot Wallström kan vi i alla fall bli av med Mehmet Kaplan."

Islamismen hör inte hemma i Sverige
- Ledare i Hemmets Vän - "Statsrådet Kaplans avgång är ytterst en seger för demokratin. Sverige gör klart att vi inte tolererar islamism och en grumlig människosyn, skriver chefredaktör Åke Hällzon.
   För precis en vecka sedan publicerade tidningen Expressen den första artikeln. Den miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan umgicks i extremfundamentalistiska kretsar. Tidningen publicerar bilder på Kaplan som äter middag med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna. Dessa har hundratals mord på sitt samvete. Vid Kaplans bord sitter Ilhan Sentürk, den svenska underavdelningens ordförande, och numera riksbekante Barbaros Leylani, som nyligen höll tal på Sergels torg för sina turkiska ”raskamrater” och önskade ”död åt de armeniska hundarna”. Kaplan själv dementerade. ”Jag vet inte vilka de är”, sa han i Aktuellt. En lögn, förstås. Kaplan, som allt som oftast besöker Turkiet och, visade det sig i måndags, regelbundet träffar president Erdogans underordnade på sina många resor till landet, har naturligtvis kunskap om dess politiska organisationer och strömningar. Detta bekräftades också av Sentürk själv i Aftonbladet. ”Vi känner varandra, inte till 100 procent, men jag vet vem han är och han vet vem jag är."

CredoAkademin lägger ner - för att starta upp
- Dagen - "CredoAkademin går i graven. För att ge liv åt Centrum för kristen apologetik. Siktet är att nå ut till hela Sverige för att kristna ska bli bättre på att stå upp för sin tro.
   Det är inte en verksamhet som läggs ned, det handlar om att ta nästa steg i verksamheten. Så resonerar Stefan Gustavsson, generalsekreterare på CredoAkademin, som alltså lägger ned delar av sin verksamhet inom de närmaste månaderna.
   CredoAkademin har i 24 års tid drivit en bibelskola i Stockholm, och den är nu inne på sista terminen. Apologetik, att logiskt försvara den kristna tron, har varit ledstjärnan i arbetet, och så kommer det även att bli då verksamheten går in i en ny fas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar