Dagens Nyheter

2 apr. 2016

Nyhetsflödet lördag den 2 april

Malin Ullgren: Det är livsfarligt när människor förlorar hoppet om hoppet
- Dagens Nyheter - "Vi ser just nu en ny form av världssmärta: en förlorad framtidstro. Man kan skratta åt att medelklassen uttrycker det. Men bristen på hopp kan också ha förödande konsekvenser....
   Filosofen Maria Sá Cavalcante Schuback svarar att ”Hoppet är ett sätt att förhålla sig till det som ännu inte finns, till framtiden, genom att förvänta sig att något bättre, en räddning, kommer att inträffa.” Men nu, nu verkar det ”som om världen är besviken på hoppet. Och det är som ett svar på denna besvikelse som terror och våld inkallas på så många till synes olösliga problem. Och därtill den globala ledan när meningen med arbetet har lösgjort sig från alla idéer om självförverkligande.”

Europadomstolen: Fel av Sverige utvisa konvertit
- Världen idag - "Sverige måste göra en bedömning av riskerna innan en konvertit till kristen tro utvisas. Att inte göra det bryter mot de mänskliga rättigheterna, slår Europadomstolen fast.
   Svenska myndigheter kritiseras nu av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i ett fall som rör en asylsökande iransk 54-årig man som konverterat till kristen tro sedan han kom till Sverige 2009. En lägre instans i Europadomstolen har tidigare dömt till Sveriges fördel i ett oenigt domslut, som nu överprövats av domstolens Högsta kammare."

Svenska eftergifter för terrorism
Ruben Agnarsson i Inblick - "Terrorismen, att via urskiljningslösa attacker mot civila skapa skräck för att därmed åstadkomma politisk eller social förändring, har blivit vår tids stora gissel. Terrorismens kännetecken och livsluft är den totala avsaknaden av respekt för enskilda människors värde. Och den uttalade viljan att använda den rädsla som detta meningslösa våld skapar, som ett påtryckningsmedel för att påverka opinionen i önskvärd riktning.Människor blir för terrorismens utövare endast brickor i ett spel, helt utan egenvärde. I grunden ligger alltid en totalitär och överordnad ideologi som legitimerar dessa attacker mot oskyldiga civila. Människor ses som fiender och legitima mål enbart på grund av sin grupptillhörighet. Nu senast har vi fått se förödande konsekvenser på detta tänkesätt i Belgien och i Pakistan, då västerlänningar respektive kristna utan koppling till förövarna utsattes för attacker.
   Historiskt har delar av Sveriges politiska vänster ibland sett förmildrande omständigheter bakom den terrorism som utövas såväl vänsteranhängare som islamister. När EU exempelvis beslutade om att terrorstämpla den marxistiska befrielserörelsen Farc i Colombia, var Sverige emot detta beslut.
   Och svenska socialdemokrater och kommunister spelade en huvudroll när den palestinska befrielserörelsen bjöds in i det politiska finrummet på 1970- och 1980-talet, trots dessa organisationers blodiga historik."

Alt eg gjor’, det gjor’ eg samen med deg!*
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Denne linjen er fra refrenget til en sang som Sigvart Dagsland skrev til søsteren sin dagen etter at hennes ektemann gikk bort. På en fantastisk måte beskriver den det gode samvirket i et ekteskap. Ekteskapet er et godt bilde på forholdet mellom Gud og menneske. Derfor er det ikke så rart at Bibelen beskriver Jesus som brudgom og menigheten som brud."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar